12. září 2023 • 19:25

Liga se mění, nový vysílatel i analýzy faulů. Nevkusná loga? BPA: Nešlo to…

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek startuje další ročník hokejové extraligy. Na úterní tiskové konferenci proto ředitel soutěže Martin Loukota, generální ředitelka agentury BPA Jana Obermajerová, prezident Asociace profesionálních klubů Jan Tůma a zástupce společnosti Tipsport Václav Sochor představili novinky nadcházející sezony. Jednou z nich je vytvoření analytické komise, která bude předávat nepřiměřené zákroky ze zápasů komisi disciplinární. Do teď stížnosti podávaly samotné kluby. Mění se i vysílací schéma soutěže nebo technologické zázemí ledových ploch. Zato loga ligových partnerů s nevzhledným pozadím z dresů nezmizí.



Nově ustavenou analytickou komisi Martin Loukota skládal s manažerem extraligy Tomášem Jankovičem, který bude zároveň jedním z členů. Spolupracovat má s Davidem Šimonem, Davidem Macháčkem a Lukášem Jankovičem.

„Vybrali jsme lidi, kteří vidí spoustu utkání, a už minulou sezonu jsme s nimi spolupracovali na statistikách. Momentálně probíhá zkušební provoz při zápasech CHL,“ reagoval před novináři ředitel extraligy Loukota na dotaz iSport.cz.

Možnost podat podnět k disciplinární komisi si ponechaly i kluby, rozdíl je ovšem v tom, že nyní už budou muset za každý z nich zaplatit 10 tisíc korun. V předešlých letech měly první dvě žádosti zdarma.

Extraliga zareagovala rovněž na problém, který ji sužoval především v předchozím play off – praskliny v ledu. S potížemi se setkaly téměř všechny kluby, několikrát musel být zápas přerušen nebo odložen. Z toho důvodu se vedení extraligy zaměřilo na kvalitu kluzišť.

„Víc jsme komunikovali s ledaři, s technickými pracovníky i s řediteli zimních stadionů. Nabídli jsme jim jednu technologickou věc, která je v rámci prototypu. Jde o přenos chladu přes kovovou podložku a do nějakých patnácti až dvaceti minut by měla být díra opravena,“ přibližuje Loukota.

Změny se dotknou také pravidel. Jednou z nich je zrušení trestu ve hře, který pro hříšníky dříve představoval stopku až do chvíle, než disciplinární komise vynesla verdikt. Rozhodčí budou mít za úkol urychlit hru především po zakázaných uvolněních. I proto před startem sezony absolvovali důkladnou přípravu, včetně čtyřdenního semináře v Táboře se zaměřením na pohyb na ledě a komunikaci.

Co se naopak s novou sezonou nemění? I tentokrát do ní extraligové týmy vstoupí s dresy, jejichž rukávy pokrývají loga partnerů BPA s pozadím obdélníkového tvaru. Často tedy v kontrastu s logy klubových partnerů na přední straně, která jsou v drtivé většině případů estetičtější. Generální ředitelka BPA Jana Obermajerová na tiskové konferenci na otázku iSport.cz odpověděla argumentem, že agentura neměla dostatek času na designové změny.

„Návrhy dresů jsme dostávali v posledních čtrnácti dnech, takže jsme neměli možnost jinak zareagovat. Museli jsme dodržovat manuál společností, které se staly partnery Tipsport extraligy,“ vysvětlila Obermajerová.

BPA se snažila vyjít klubům vstříc alespoň třetí sadou dresů v případech, kdy to bylo možné. „A pokud klub dodrží tu skutečnost, že jeho partneři budou též jednobarevně. Přejeme si, aby s námi kluby spolupracovaly, protože dlouhodobým tématem, které řešíme na půdě APK, je kultivace reklamních ploch,“ dodala ředitelka.

Extraliga by dále ráda pracovala na atraktivnější televizní prezentaci. Z celkových 364 utkání základní části drtivou většinu nyní pokryje komerční stanice O2 TV Sport. Náplň ČT Sport za stejné období se scvrkne na 22 až 23 televizních zápasů, přičemž ostatní duely se do vysílání dostanou formou reportáží a sestřihů.

ZIMÁK s Michalem Mikeskou: Retroliga? Veterány nemají mladí čím vystrnadit. Ale trend se mění
Video se připravuje ...
O2 TV bude sázet na nové technologické vymoženosti. Pokračuje s projektem kamer zabudovaných v helmách rozhodčích, zároveň by v každém utkání chtěla využít bruslaře, který bude natáčet přímo na ledové ploše. Jedná také o kameramanovi na střídačce, který by zprostředkovával ještě výživnější zážitek.

„Před play off se pravidelně potkáváme s vysílateli. Kromě helmet cam (kamera rozhodčího) jsme řešili věci jako bruslaře na ledě, byl tam i další požadavek. Jsme v kontaktu a jsme za to rádi, že televize přináší pohled divákům i přímo z ledu,“ řekl k věci ředitel ligy Loukota.

„Přejeme si, aby sledovanost rostla. Předpokládám, že tomu tak v nadcházející sezoně bude, ale to budeme schopni vyhodnotit po základní části a srovnat to se sezonami minulými. Věřím, že přístupem, inovací, připraveností, počtem kamer i zápasů jsme udělali další pozitivní krok,“ hodnotila Obermajerová.

Rychlejší střih opakovaných záběrů by mělo zaručit zapojení umělé inteligence s pomocí WSC Sports. Vysílání bude zprostředkovávat také sázkařská TV Tipsport. Generální partner soutěže navíc slibuje klubům zajímavé finanční odměny: 500 tisíc korun pro vítěze základní části i celkově třetí tým, milion pro vicemistra a milion a půl pro šampiona.

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
3
Finále
Články odjinud


Články odjinud