30. října 2012 • 17:00

NHL se řítí k bodu zlomu. Hrozí, že zruší novoroční trhák Winter Classic

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dohoda o kolektivní smlouvě je v nedohlednu, NHL zrušila celkem už 326 zápasů základní části. A další pohroma se nebezpečně blíží. V ohrožení se ocitl novoroční zápas pod širým nebem Winter Classic, který je pro ligu jedním z největších kasaštyků. Podle zdrojů stanice TSN se má o jeho osudu rozhodnout do pátku. Údajně to vyplývá ze smlouvy s Univerzitou Michigan, na jejímž stadionu se má duel pořádat.



Kontrakt o pronájmu obřího Michigan Stadium uzavřela NHL letos v únoru. Pamatuje i na případné zrušení novoročního zápasu, pokud se liga nebude hrát. Podle smlouvy hrozí NHL za ušlý zisk pokuta 100 tisíc dolarů.

Tuto částku však zaplatila dopředu jako zálohu, ovšem jestliže soutěž odmává Winter Classic v termínu po 3. listopadu, musí navíc zaplatit univerzitě všechny náklady spojené s tímto venkovním zápasem.

Na Nový rok 2012 se mají střetnout tradiční rivalové z tzv. Původní šestky NHL, týmy Detroitu a Toronta. Ten se má stát prvním kanadským klubem, který se zápasu zúčastní. I z toho důvodu je příští bitva považována za největší událost v šestileté historii Winter Classic.

Pořadatelé očekávají návštěvu blížící se světovému rekordu 104 173 diváků, jehož bylo dosaženo před dvěma lety při zápase univerzitní soutěže NCAA. Ten se hrál rovněž ve „Velkém domě“ v Michiganu, jak tamnímu stadionu někdy říkají.

Pro NHL představuje Winter Classic jeden z největších zdrojů příjmů. Je to svátek pro diváky, hokejová novoroční párty. Tento termín si blokují i všichni partneři ligy.

„Je to významný den, první účastí kanadského celku se jeho dosah ještě rozšíří, a to i po obchodní stránce. Ale lidi si program musí plánovat dlouho dopředu, tím spíš, když se hraje na Nový rok,“ tvrdí Brian Cooper ze společnosti S&E Sponsorship Group, která zastupuje spoustu klientů z okruhu NHL.

Zrušení nebo naopak potvrzení lednového utkání by mohlo znamenat výrazný zlom ve vývoji sporu mezi vedením ligy a hráčskou asociací. Náznak, že NHL může přijít o celou sezonu, nebo je naopak šance ji zachránit. Od 18. října, kdy majitelé klubů odmítli protinávrhy NHLPA, spolu však obě strany nejednají.

NHL už škrtla všechny zápasy základní části plánované do 30. listopadu. Podle zástupce komisionáře Billa Dalyho se ztráty odhadují na 720 milionů dolarů. A mohou být ještě výrazně vyšší.

„V brzké budoucnosti musíme zvážit, zda zápas pořádat, s ohledem na všechny okolnosti a nejistotu, a posoudit, jestli se to vyplatí. Z tohoto hlediska už se Winter Classic velmi rychle blíží,“ prohlásil šéf ligy Gary Bettman.

Fantastický pohled na místo konání zápasu NHL pod širým nebem Winter Classic
Fantastický pohled na místo konání zápasu NHL pod širým nebem Winter Classic

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud