Jan Denemark
23. října 2020 • 15:00

Hvězdné zápůjčky NHL do Evropy: veterán Jumbo Joe, Češi i Seider

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdné zápůjčky aneb 7 hráčů, kteří hostují z NHL v EvropěHvězdné zápůjčky aneb 7 hráčů, kteří hostují z NHL v EvropěFOTO: Koláž iSport.cz

    Malá výluka. I tak lze v nadsázce nazvat aktuální situaci s odloženým začátkem sezony NHL. Díky nejistému startu základní části dostalo mnoho skvostných hokejistů zelenou k tomu, aby svoje umění ukazovali na evropských kluzištích. Většinou jde o mladé, talentované hráče, jejichž týmy se děsily dlouhé pauzy, která by jejich poklady čekala. Proto svolili k hostováním, aby nepřišli o zápasové vytížení. Do vybrané sedmičky se dostali i dva Češi!

  • Joe Thornton (HC Davos)

    Joe Thornton bude do začátku NHL válet za švýcarský DavosFoto twitter.com

    Produktivita: 1 zápas, 0+1

    Jednačtyřicetiletá legenda je v tomto seznamu výjimkou. Budoucí člen hokejové Síně slávy má za sebou turbulentní období. Rozhodl se pro další pokus získat Stanley Cup, tentokrát v dresu Toronta, kde podepsal roční smlouvu. „Jejich tým může vyhrát,“ řekl pro web nhl.com. Aby byl ve formě, dohodl se na angažmá ve švýcarském horském městě, odkud pochází jeho manželka. Nečeká ho nic nového, v Davosu už hrál při dvou výlukách NHL.

  • Filip Hronek (Mountfield HK)

    Obránce Filip Hronek slaví první trefu v hradeckém dresuFoto Michal Beranek / Sport

    Produktivita: 5 zápasů, 2+4

    Hronek je obrannou jedničkou Red Wings. A ani mezi tuzemskými zadáky nemá konkurenci. Před sebou má v zámoří klíčový ročník, protože mu po něm končí nováčkovská smlouva. I proto přišel do Hradce, nechtěl vlétnout do nové sezony po desetiměsíční pauze. Dokud se Extraliga nepřerušila kvůli vládním opatřením, Hronek ukazoval, že je schopnostmi odskočený od ostatních.

  • Jesperi Kotkaniemi (Ässät)

    Jesperi Kotkaniemi během souboje Habs s FlyersFoto Profimedia.cz

    Produktivita: zatím nenastoupil

    Trojka draftu z roku 2018 uhranula fanoušky ihned po příchodu do NHL. Montreal v něm chová klenot, talentovanějšího hráče na soupisce nemá. Držitel zlaté medaile z juniorského šampionátu z před dvou let si odskočil do domovského Finska, aby se, podobně jako Hronek, připravil na sezonu, po které bude licitovat o podmínkách nové smlouvy. Ve hře jsou velké miliony. Hostování se dohodlo čerstvě, proto ještě finský šikula k duelu nenastoupil.

  • Filip Zadina (HC Oceláři Třinec)

    Filip Zadina se domluvil s třineckými OcelářiFoto HC Oceláři Třinec

    Produktivita: zatím nenastoupil

    Má za sebou 28 zápasů v prvním týmu Red Wings, ale výkony asi nebyly takové, jaké by si sám Zadina představoval. Ale je to dáno i klubem, Detroit byl v minulém ročníku jednoznačně nejhorším celkem. „Steve Yzerman (generální manažer) hlavně chce, abychom hodně hráli. Jsem za to moc rád,“ popsal důvody hostování. Bohužel, vzhledem ke zranění a následnému ligovému přerušení, si Zadina ještě debut v dresu Třince v Extralize nepřipsal.

  • Moritz Seider (Rögle IBK)

    Obr Moritz Seider je tahounem NěmeckaFoto Profimedia.cz

    Produktivita: 2 zápasy, 0+1

    A do třetice zástupce z Detroitu. Překvapivá šestka loňského draftu a člen seniorské reprezentace na MS 2019 se dohodl na hostování ve švédské nejvyšší soutěži. Německý obránce, jenž na debut v nejlepší lize světa stále čeká, musel vzhledem k pozastavené soutěži v rodné zemi zvolit náhradní plán. V dresu Rögle už odehrál dva duely. Na kontě má asistenci.

  • Barret Hayton (Ilves)

    Pokud jste kapitánem kanadského juniorského výběru, a ještě tým dovedete na MS ke zlatu, tak není od věci od vás v následujících letech očekávat velké hokejové věci. Přesně v takové pozici Hayton jeFoto Profimedia.cz

    Produktivita: zatím nenastoupil

    Pokud jste kapitánem kanadského juniorského výběru, a ještě tým dovedete na mistrovství ke zlatu, tak není od věci od vás v následujících letech očekávat velké hokejové věci. Přesně v takové pozici Hayton je. Arizona v něj věřila a využila pátou volbu draftu, aby centr hájil barvy s Kojotem ve znaku. Protože minimálně do ledna bude hala Coyotes prázdná, využil Kanaďan možnost rozehrát se ve finském Ilves, kde září český brankář Lukáš Dostál.

  • Erik Brännström (SCL Tigers)

    Erik Brännström se chystá ke střeleFoto Profimedia.cz

    Produktivita: 3 zápasy, 1+1

    Obrovská budoucnost. Nejčastěji užívané spojení, pokud jde o švédského obránce. V minulé sezoně si připsal na farmě Ottawy, která ho získala jako protihodnotu při výměně Marka Stonea do Vegas, skoro bod na zápas. Senators platí v posledních třech letech za otloukánka. Tamní fandové věří, že hráči jako Brännström otočí výkony organizace jiným směrem. Aby se tak stalo už tuto sezonu, uvolnilo vedení talent na hostování do švýcarského Langnau.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud