Pavel Bárta
Premium
14. července 2021 • 14:23

Bříza chce vystřídat Napoleona. Favorit je Němec, malé země cítí šanci

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

IIHF vstoupí do nové éry. Po 27 letech už nebude jejím prezidentem René Fasel, v září na kongresu v Petrohradě vzejde z voleb nový šéf federace. O nejvyšší pozici ve světovém hokeji se uchází i česká brankářská legenda Petr Bříza, za nejsilnějšího hráče je považován dlouholetý německý funkcionář a někdejší útočník Franz Reindl. Ale nebude to jen jejich souboj. Přihlásili se ještě tři další kandidáti.



Dnes 71letý švýcarský zubař a bývalý rozhodčí Fasel je nejdéle sloužícím bossem v historii mezinárodního hokeje a prvním, který funkci zastával na plný úvazek. Zároveň ho považují za nejúspěšnějšího předsedu v dějinách. Za jeho panování vydělal světový hokej nejvíc peněz, v důsledku rozpadu výchovního bloku v 90. letech i globální expanze přibylo členských zemí, zejména z Asie. Hráči NHL začali jezdit na olympiádu, pak přestali, ale už zase pojedou. Díky jejich účasti si mistrovství světa udrželo atraktivitu, vzrostl zájem o juniorské šampionáty.

Zároveň býval Fasel vnímán dost rozporuplně. Stejně jako v minulosti podlézal zámoří, i protože musel, považovali ho za pohůnka ruské KHL. Před odebráním pořadatelství letošního šampionátu odletěl chlácholit běloruského diktátora Lukašenka. Úlisnosti pak pod palbou kritiky litoval.

Lidé znalí poměrů se k Faselově éře zatím vyjadřovat nechtějí, prý až odstoupí. Hokejový Napoleon měl končit už loni, jenže kvůli pandemii se korunovace nového vládce odložila.

Němci proti Bavorovi

Kandidáti na prezidenta IIHF se museli nahlásit do konce června a nakonec jich je pět: Dán Henrik Bach Nielsen, Bělorus Sergej Gončarov, Francouz Luc Tardif, Němec Reindl a také Čech Petr Bříza. Poslední dva se v mezinárodním hokeji těší nejlepší reputaci. Oba za sebou mají skvělou hráčskou a následně funkcionářskou kariéru. Jejím vrcholem dosud bylo členství v Radě IIHF.

Reindl se jako útočník nebo člen vedení mužstva zúčastnil 26 velkých turnajů, sedm let šéfuje německému svazu. Je považován za klasického zástupce regionálních sdružení, nikoli klubů. IIHF zaštiťuje národní asociace. Ve všech důležitých hokejových zemích je stále těžší prosazovat jejich zájmy proti zájmům profesionálních lig.

180 000. Tolik švýcarských franků (asi 4,3 milionu korun) ročně vydělá prezident IIHF. Příjem Reného Fasela včetně vyplacených náhrad švýcarský web watson.ch odhaduje na 400 000 franků (9,5 milionu korun).

Soutěže mají tendence se oddělovat od svazů, aby zisky za vysílací práva a z marketingu mohly směřovat přímo do klubů. Reindl rovněž patřil ke skupině vyjednavačů, jež uzavřela dohodu s marketingovou firmou Infront. Ta zajistí mezinárodní federaci do roku 2033 dohromady přibližně 450 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun).

„Úkolem nového vedení bude zásadně zreformovat organizaci a učinit z IIHF federaci pro všechny zúčastněné strany, nejen pro národní asociace. Panuje obecná shoda, že favoritem je Franz Reindl, který má podporu i nejvyššího vedení IIHF,“ odpověděl na dotaz Sportu Szymon Szemberg, dlouholetý mluvčí světové federace, dnes generální manažer Aliance evropských hokejových klubů.

Bříza je považován za muže s úzkými vazbami právě na klubový hokej. Během třináct let ve vedení pražské Sparty se z ní snažil vytvořit špičkovou značku evropského formátu. Vzor spatřoval třeba ve švýcarském Bernu pod vedením manažera Marca Lüthiho.

Sám se však chce posunout ještě dál.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud