Pavel Bárta
13. srpna 2021 • 12:22

Zlatá hokejka: Pastrňák může překonat Jágra! Spolufavoritem je i vítěz NHL

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pastrňák útočí na historický rekord. V případě vítězství ve Zlaté hokejce by dosáhl už pátého triumfu v řadě. Tím může překonat dvanáctinásobného držitele Jaromíra Jágra, který se v minulosti stal králem českých hokejistů čtyřikrát po sobě. V celkovém počtu prvenství by 25letý útočník Bostonu mohl navíc dohnat Dominika Haška. K favoritům letos patří rovněž Ondřej Palát, který vybojoval s Tampou podruhé Stanley Cup. Výsledky tradiční trofeje letos opět nebudou vyhlášeny při galavečeru, ale v pořadu, který dnes od 21 hodin vysílá ČT sport.



Ke korunovaci s vyloučením veřejnosti se vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a partnerská agentura BPA sport marketing rozhodly s ohledem na pozdní konec minulé sezony a termínové možnosti hráčů. Opakuje se tak situace z loňska, kdy se kvůli pandemii koronaviru předávala soška pro nejlepšího hokejistu sezony v televizním studiu bez diváků.

Hostem pořadu bude generální manažer reprezentace Petr Nedvěd a představí se v něm deset finalistů. Velkým favoritem je znovu Pastrňák , nejproduktivnější český hráč a nejlepší český střelec minulé sezony NHL se 48 body a 20 trefami ve 48 zápasech. Usiluje o zisk páté trofeje v řadě. Z desítky letošních finalistů ovládli v minulosti anketu ještě Jakub Voráček (2015), který se dostal do české Top Ten podeváté, a David Krejčí (2013), jenž se v ní objevil dokonce pojedenácté. Mezi vyvolené se přitom posunul po druhém kole hlasování trenérů a hokejových novinářů.

Vůbec poprvé pronikl do desítky brankář Vítek Vaněček. Dále se v ní sešli ještě obránce Filip Hronek a útočníci Dominik Kubalík , Martin Nečas , Ondřej Palát , Jakub Vrána a Dmitrij Jaškin . Devět hráčů působilo v minulém ročníku v NHL, Jaškin v KHL, odkud se vrací do zámoří coby její nejlepší střelec.

Český útočník David Pastrňák útočí na historický rekord v anketě Zlatá hokejka
Český útočník David Pastrňák útočí na historický rekord v anketě Zlatá hokejka

„Bude to soška pravidelně udělovaná – v malém nejlepšímu hokejistovi roku – a ve velkém bude stát před Sportovní halou,“ napsal v únoru 1969 Ota Pavel v reportáži z návštěvy ateliéru Zdeňka Němečka, pod jehož rukama se před lety trofej zrodila. Sochařovo dílo stojí dodnes před stadionem v pražských Holešovicích, podobu nezměnila ani její menší kopie.

„Už tehdy jsem věřil, že Zlatá hokejka nezanikne a bude pokračovat. Chytilo se to, Zlatá hokejka si zaslouženě vybudovala obrovskou tradici,“ uvedl obránce Jan Suchý, který v sezoně 1968/69 ovládl jako první bek v historii bodování nejvyšší soutěže. Po roce vítězství obhájil.

Trofeje, ankety a ocenění vznikají a zase mizí, stejně jako se mění okolnosti, kulisy a termíny, za nichž vyhlášení probíhá. Od první slavnosti v salonku ruzyňského letiště, kde ji přebíral fenomenální Suchý, přes zabíjačky v Těškově na Rokycansku, galavečery v Piešťanech, Jindřichově Hradci, karlovarském hotelu Thermal nebo pražském sále Fórum Karlín až po opět decentní předávání stranou od davů za časů korony. Zlatá hokejka však zůstává. Letos pozná svého 53. vítěze. Dosud ji převzalo 25 hráčů, z toho dvanáctkrát triumfoval Jaromír Jágr . Před čtyřmi lety přebíral sošku tehdy 21letý David Pastrňák jako nejmladší vítěz v historii. Teď může vzít rekord Jágrovi.

Finalisté Zlaté hokejky 2021

Filip HRONEK         
obránce          
Detroit (NHL)
Sezonu rozjel parádně v Hradci Králové, pak byl nejproduktivnějším hráčem Detroitu. Lídr české obrany na MS.

Dmitrij JAŠKIN        
útočník                      
Dynamo Moskva (KHL)
Zářil v KHL, s 38 zásahy byl nejlepším střelcem ligy, ale na MS kvůli zdraví nejel. Příští stanicí je Arizona v NHL.

David KREJČÍ         
útočník                      
Boston (NHL)
Opora a jedna z ikon Bruins, kde strávil 15 sezon. V té příští vyšperkuje extraligu v dresu Olomouce.

Dominik KUBALÍK 
útočník                      
Chicago (NHL)
Navázal na skvostnou nováčkovskou sezonu v NHL, druhý v gólech a třetí v bodování Blackhawks. Na MS hrál v elitní formaci.

Martin NEČAS         
útočník                      
Carolina (NHL)
Stoupá mezi hvězdy. Už patří k oporám Hurricanes, 41 body opět překonal své maximum a v plus/minus patřil k nejlepším v NHL.

Ondřej PALÁT         
útočník                      
Tampa Bay (NHL)
Spolufavorit ankety, v závěru sezony se dočkal druhého Stanley Cupu. Nesmírně komplexní hráč, umí všechno a pořád se zlepšuje.

David PASTRŇÁK  
útočník                      
Boston (NHL)
Globální hvězda skočila do sezony po dlouhé rekonvalescenci, stihla 48 zápasů i bodů. V play off zářil, ale na Pohár to bylo málo.

Vítek VANĚČEK     
brankář           
Washington (NHL)
V premiérové sezoně nezklamal, škoda zranění, kterého ho vyřadilo. Oklikou přes Seattle se znovu vrátil do hlavního města USA.

Jakub VORÁČEK                
útočník                      
Philadelphia (NHL)
Desátá sezona u Flyers mu přinesla spíš rozpaky a čekalo se, kam v létě odejde. Staronovou známost vytvoří s Kabátníky.

Jakub VRÁNA         
útočník                      
Detroit (NHL)
Rozbalil velký dárek – tříletý lukrativní kontrakt s Red Wings. Oceňovaný střelec si přišel na své. Sypal góly, bude zas.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud