21. února 2022 • 16:10

Dědek tepe vedení hokeje: Král je problém, změna musí přijít hned

Autor: iSport.cz, kal, zoh
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na úpadek českého hokeje už se nemůže dál nečinně dívat. Majitel pardubického Dynama Petr Dědek v podcastu Povolené uvolnění veřejně vyzval reprezentačního kouče Filipa Pešána, aby po osmifinálovém krachu národního týmu na olympiádě v Pekingu okamžitě odstoupil. Servítky si však nebere ani s celým vedením svazu v čele s Tomášem Králem. Volá po okamžité změně. „Pokud nenastane, hokej propadne ještě dál. Pokud změnu neuděláme teď, tak na tom budeme brzy hůř než Maďaři,“ říká boss Východočechů. Společně s Dědkem promluvili také Tomáš Rolinek, kapitán mistrů světa z roku 2010 a legendární hokejista a trenér Vladimír Martinec.



Krach národního týmu v osmifinále? Pro Petra Dědka, Tomáše Rolinka a Vladimíra Martince šlo jednoznačně o obrovský neúspěch a ránu pro český hokej. Kouč Filip Pešán se měl hned po vyřazení se Švýcary podle všech zachovat jako chlap a odstoupit. 

„Myslím, že po tak dramatickém neúspěchu by hlavní trenér národního týmu a zároveň šéftrenér svazu Filip Pešán měl jednoznačně vyvodit z toho osobní zodpovědnost a ukázat, jak se říká lidově, že má koule. To, že říká, uvidíme, co na to říká výkonný výbor nebo pan prezident Král. To je prostě málo. Výsledek je tak ostudný, že měl okamžitě přijít s tím, že funkci položí, že jsme to nezvládli a dáme šanci dalším,“ řekl Dědek na úvod podcastu.

Šéf Dynama si uvědomuje, že je nyní hodně jednoduché na Pešána házet veškerou vinu, tu ale přisuzuje trochu jinam. „Filip Pešán, samozřejmě, všichni mu teď nasazujeme psí hlavu, ale on vlastně jen do toho vlaku nastoupil. Ten vlak už jel, akorát on si ho vzal na starosti… Je to šéftrenér mládeže, trenér áčka. Místo aby rezignoval, tak na něj Petr Nedvěd kouká, ani nevím, jestli tu sestavu skládají dohromady, ale zkrátka Filip Pešán si toho vzal moc a nezvládl to. On to ani zvládnout pomalu nemohl. Ten problém je dlouhodobý. Může tam být Franta Vomáčka a stejně to nezvládne,“ naráží majitel pardubického klubu na práci vedení svazu Českého hokeje.

„Celý problém je stát, který změně musí jít naproti, ale aby se tak stalo, musí ti, kteří vedou český hokej, leštit kliky na vládě a na ministerstvu. Žába na prameni musí jít pryč. To znamená, když se podíváte na svaz… Dřív fungoval, stejně tak sport. Nebyly problémy. Od příchodu Tomáše Krále… Možná je dobře, když zařídil, že svaz není v ekonomických trablech, jako byl předtím. To souhlas, ale od jeho vlády sport šel úplně z kopce dolů. On je problém toho sportu. Obklopil se lidmi, kterým jde jenom o vlastní prospěch a to je špatně. Tam je potřeba začít systémově,“ prohlašuje Petr Dědek. 

Podle Dědka, který mimojiné nerozumí svazovému projektu „Dukla“ v Litoměřiích, by mělo celé vedení českého hokeje uznat chybu a přenechat místo někomu jinému. „Doporučoval bych výkonnému výboru a celému vedení svazu, aby měly sebereflexi a řekli, že se jim to nepovedlo a prostě odešli. Ne aby se schovávali za fráze typu, že to ještě vyzkoušíme doleva doprava, prostě skončit. Položit to a říct, že se nám to nepovedlo. Omlouváme se hokeji, ať to vezmou ti, kteří chtějí pracovat, dají tomu celkově větší energii a nebál bych se říct i ti, kteří tomu víc rozumí.“  

A dokázal by si úspěšný miliardář představit, že by se případně ucházel o post nového prezidenta českého hokeje? „Jednoznačně jsem řekl, že prezidentem určitě nechci být. Nebudu kandidovat, mám dost práce v Dynamu. Myslím si, že jsme to někam posunuli. Hodně práce jsem udělal i pro APK (Asociace profesionálních klubů), aby dostala více peněz z marketingu, ale i tak nejsem spokojený, jak to celé dopadlo. Nicméně až bude nové vedení, jsem připravený pomoct například účastí ve výkonném výboru, ale nechám to na vedení svazu. Jsem připravený pomoct hokeji jako takovému a když bude zájem, nemám problém,“ přiznal Dědek na závěr. 

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10


Články odjinud


Články odjinud