Pavel Bárta
9. června 2022 • 16:08

Zemřela legenda Komety: Olejník měl 11 titulů, Němci ho vzali do Síně slávy

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 90 letech odešel hokejový mistr. Ladislav Olejník patřil k šestici vyvolených, kteří jako hráči byli u všech jedenácti ligových titulů, které tým Rudé hvězdy a později ZKL Brno získal v letech 1955- 58 a 1960-66. K tomu přidal jedno stříbro a dvakrát bronz. Dlouholetý obránce Komety patřil ve své době k nejlepším hokejistům Československa, byť v reprezentaci nastoupil jen čtyřikrát. V nejvyšší soutěži si připsal 332 startů a v nich 110 bodů (46+64).



Z šestice jedenáctinásobných mistrů z Komety už žijí pouze František Mašlaň a Rudolf Scheuer. Dříve zemřeli Vlastimil Bubník, Bronislav Danda a František Vaněk. Olejníkovi neřekli jinak než Bosambo.

Jak k přezdívce přišel? „Běžel jakýsi film, kde povstání na lodi velel černoch stejného jména. A Láďa se mu svými rysy podobal,“ vysvětluje spoluhráč Jaromír Meixner.

Jeho přiznačným rysem bylo, že strašně nerad prohrával. „Rusové v naší éře každého porazili, zmlátili, nadali nám do fašistů. Hráli jsme s Dynamem Moskva a věčný skeptik Broňa Danda před zápasem říká: ‚Na to se vykašlu. Proč sem jezdíme, když nás zase zmlátí a ještě nám dají pytel gólů?‘ A Láďa Olejník vylétl a říká: „Ho...o! Jsou to lidi jako my, pojďme, jsme tu od toho, abychom vyhráli nebo remizovali!‘“ povídá další legenda Komety.

Zemřel legendární obránce Komety Ladislav Olejník.
Zemřel legendární obránce Komety Ladislav Olejník.

Před sovětskou okupací v roce 1968 se vystěhoval do Německa, kde měla kořeny rodina jeho manželky. Jako trenér si tam získal velký obdiv. V roce 1970 dovedl Bad Tölz ke druhému místu v někdejší Bundeslize, o čtyři roky později skončil třetí s mužstvem Bad Nauheimu, což bylo jeho nejlepší umístění v historii. Působil taky v Mannheimu, u německé dvacítky, s Rosenheim byl čtyřikrát vicemistrem. Ve Frankfurtu se pod ním stal Jiří Lála v sezoně 1990/91 nejproduktivnějším hráčem soutěže, ve stejné době nejlepším střelcem soutěže.

Ve stejné době převzal s Erichem Kühnhacklem německou reprezentaci. Na mistrovství světa v Turku 1991 s ním obsadil poslední osmé místo a po šampionátu rezignoval. Jako trenér pokračoval ve Freiburgu, Ratingenu a končil v roce 2005 u mládeže v Bad Nauheimu.

Za své dlouholeté působení v Německu byl zařazen do tamní hokejové Síně slávy. „Strašně mě překvapil, jaký byl trenér. Úspěšný a naprosto nekompromisní. Jako na ledě dřel, nerad prohrával, takový byl i trenér. S nikým se nepáral. Vybudoval si tam skvělou pověst,“ dodává Meixner.

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud