Adam Papoušek
Premium
15. srpna 2022 • 04:50

Tabulka (ne)pravdy = cesta do pravěku. Hvězdě ublížila: Amatérské počítání

Autor: Adam Papoušek, Michal Koštuřík, inf
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slyšíte to často, statistika plus/minus je tabulka pravdy. Jste v plusu, výborně hrajete pro tým. Minus znamená, že špatně bráníte. A co když je všechno jinak? Spíš by to mohla být tabulka nepravdy. O výkonech jednotlivého hráče neříká prakticky nic. Někdy až hrůzostrašně vypadá, když se o hodnotu +/- opírají v klubech. Pojďte odhalit, kde jsou obrovské nedostatky slavné statistiky. Pro deník Sport a web iSport.cz o ní promluvil i Petr Holík z Komety.



Často bývá uváděno, že za vznikem statistiky plus/minus stojí bývalý trenér Emile Francis, který trénoval v NHL v letech 1962-93. Není to tak. On byl tím, kdo ji pouze zpopularizoval. Statistiku vytáhli ven Montreal Canadiens v 50. letech.

O pár let později si tento způsob zapisování dat vypůjčili v dalších týmech soutěže, aby ji od sezony 1967/68 zavedla samotná NHL za oficiální a začala ji také počítat.

Svět se od oficiálního zavedení plus/minus v NHL posunul o dalších 55 let. Že byla využívána v době, kdy nebyly k dispozici takové technické vymoženosti jako dnes, se dá pochopit. Jenže hokej má vývoj, technologie taky.

V plus/minus se zamrzlo. Někdo pochopil, jiný podle ní třeba ale klidně vyplácí hráčům prémie.

O Johnu Tortorellovi, jednom z nejúspěšnějších trenérů v historii hokeje, vítězi Stanley Cupu z roku 2004, se v minulé dekádě říkalo, že se nedokázal přizpůsobovat novým trendům. Sám si to později uvědomil a v posledních letech na tom výrazně zapracoval. Jeho citát z roku 2020 je pak třešničkou na dortu: „Neexistuje více přeceňovaná statistika než plus/minus.“

V kostce: tato statistika docela často nijak neukazuje, jak je daný hráč vlastně dobrý, či špatný.  Rozhodně neodpovídá pojmu tabulka pravdy.

Bývaly doby, někde to tak dělají ještě i dnes, kdy se při pohledu na obránce koukalo především na jejich statistiku +/-. Vyjde vám jednoduchý závěr: když byl daný bek v plusu, brání dobře. Když byl v minusu, brání špatně.

Přitom je to nesmysl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud