Jakub Plaskura
11. února 2023 • 16:00

Bratři v akci, pocta Hlinkovi a dar Alinčovi. I takový byl zápas legend

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Letos uplyne 25 let od památného turnaje století. Olympiáda v Naganu už bude navždy spjata se zlatým tažením českého výběru pod taktovkou Ivana Hlinky. Jednalo se o období, kdy byl český hokej na vrcholu a zlaté medaile z MS se sypaly stejně pravidelně jako puky za záda brankářů našich soupeřů. I proto si v pátek 10. února vyprodaná O2 Arena tuto slavnou generaci hráčů včetně jejich slovenských kolegů, kteři na ledě řádili na začátku milénia, připomněla v parádní show Česko vs. Slovensko. Zápas skončil 6:3 pro Čechy, ale zajímavé momenty se odehrávaly i ve chvílích, kdy se zrovna nehrálo. 

  • Vzpomínka na trenéra trenérů

    Lze vůbec začít jinak? Ivan Hlinka byl, je a bude hokejovou veličinou celosvětového formátu. Spekuluje se dokonce o tom, že svou osobností a charakterem by jistě dokázal dnes přispět k tomu, aby se český hokej vrátil zpět na výsluní, jenže to už se bohužel nikdy nedozvíme.

    Hlinka postavil pro Nagano našlapaný tým, kde si vše sedlo, jak mělo. Nesmíme však zapomínat, že to byl rovněž špičkový hráč. Je členem Síně slávy českého hokeje i mezinárodní IIHF. 

    Dodnes drží primát prvního Evropana, který se stal hlavním koučem některého z celků NHL. Stalo se tak v roce 2000, kdy vedl hokejisty Pittsburghu. 

    V srpnu o čtyři roku později Hlinka zemřel po autonehodě nedaleko Karlových Varů. Ještě téhož roku po něm byl pojmenován litvínovský zimní stadion.

    Když se O2 arena z úst moderátorů dozvěděla, že právě nastal okamžik pro potlesk na počest Ivana Hlinky, decibely v hale šly na maximum. Mnozí hráči na Ivana Hlinku vzpomínali se slzami v očích. Byl to prostě trenér s velkým T.

  • Jágr kapitánem

    Chtělo by se říct, kdo jiný, že? Vidět ale na dresu slavné osmašedesátky kapitánské „céčko“ není během jeho aktivní kariéry zvykem. Sám se roli kapitána vyhýbal i v národním týmu. Při absenci naganského kápa Vladimíra Růžičky to vzal Jágr docela logicky na sebe.

    Pouze jedinkrát Jágr vedl Českou republiku na světovém šampionátu jako kapitán. Stalo se tak v roce 2002 ve Švédsku, ale po letech hojnosti se příval medailí zastavil. Stopku nám vystavil oslabený tým Ruska. Od té doby se na vrcholné akci Jágr jako kapitán nikdy nepředstavil.

    Jágr: Úžasné, tohle byla výjimečná generace. Největší legraci si užiju v kabině
    Video se připravuje ...

  • Já na bráchu, brácha na mě

    Na obou stranách O2 areny se představili bratři. Český dres hájili Petr a Jaroslav Nedvědovi, na slovenské straně zase Marián a Marcel Hossovi. Rodinné DNA proniklo i do střeleckých statistik.

    Petr Nedvěd po přihrávce Jaroslava zvyšoval na 4:2. Slovenskou souhru Hossových Mariána s Marcelem zakončoval do protipohybu brankáře mladší Marcel. Byla to jediná střela, která pokořila Dušana Salfického, který naskočil do druhé poloviny utkání a znamenala snížení na konečných 3:6 z pohledu Slováků.

    „Na ledě už se s bratrem tolik nepotkáme, spíše na svahu s lyžemi na nohách nebo v boxerském ringu,“ dodal po utkání Marián Hossa.

    Jaroslav Nedvěd a Petr nedvěd se radujíFoto Michal Beránek / Sport

  • Nezmar Klíma

    Primát nejstaršího aktivního hráče večera si odnesl po zásluze Petr Klíma. Vítěz Stanley Cupu 1990 v dresu Edmontonu Oilers v prosinci oslavil 58. narozeniny. Celkem strávil v NHL třináct sezon, které rozdělil kromě Edmontonu ještě mezi Detroit a Tampu Bay.

    Po tajném podpisu smlouvy s detroitskými Red Wings emigroval do zámoří v roce 1985. Nikdy se sice nestal kvůli tomuto rozhodnutí mistrem světa, protože v témže roce jej ve výborné formě před turnajem zastavilo zranění, ale namísto toho se stal jednou z českých legend v NHL a svým dalším krajanům otevřená vrata do Ameriky rozevřel ještě více.

    Přitom se o něm říkalo, že hokeji nedával vždy úplně všechno, lákal ho bohémský život a večírků přibývalo. Zároveň na prvních trénincích anglicky vůbec nikomu nerozuměl. Na ledě si ale vždy dokázal poradit, i když o jeho taktické připravenosti kvůli jazykové bariéře by se dalo pochybovat.

    Příjmení Klíma baví české fanoušky i nadále. Synové Kelly a Kevin hrají už nějaký ten pátek extraligu. Nyní se jejich cesty rozdělily. Kelly nastupuje v Mladé Boleslavi, Kevin setrval v Hradci Králové.

    Petr Klíma při předzápasové autogramiáděFoto Michal Beránek / Sport

  • Pomoc Janu Alinčovi

    Jistě si řada z vás vzpomene na šikovného útočníka, který v české nejvyšší soutěži nejvíce těšil příznivce Litvínova, Karlových Varů či Slavie. Své si odehrál ale také ve Finsku, Švédsku či v Německu. Kariéru Jan Alinč ukončil v roce 2018. Jenže bez sportu nemohl být.

    Psal se 6. květen 2019, když při nikterak vypjatém klání v in-line hokeji s přáteli tvrdě narazil hlavou do mantinelu a vážně si poranil páteř. Z nejhoršího se někdejší skvělý forvard dostal, ale zůstal upoután na invalidní vozík a netají se tím, že mu život ztrpčují i nadále veliké bolesti.

    I proto se v pátečním večeru na podporu Jana Alinče vybrala částka sto tisíc korun a není to poprvé, co hokejové prostředí pomohlo, viz třeba Petr Klíma, který se rozhodl pomoci stejnou částkou v roce 2020.

    Alinč je nadále aktivní v hokejovém prostředí. Navrhuje totiž gólmanské masky. A s jeho uměním se prezentují například litvínovští brankáři Šimon Zajíček a Denis Godla. Alinč přitom ovládá touchpad na počítači jedním prstem levé ruky, i když je od přírody pravák. Jeho návrhy však snesou nejpřísnější měřítka.

    Nejkrásnější na celém pátečním večeru ve spojitosti s Janem Alinčem byl fakt, že při projíždění na vozíku v útrobách O2 areny na sebe sice nestrhával pozornost, byl tichý, ale mnozí hokejisté klidně přerušili interview, aby svého kamaráda a kolegu osobně pozdravili. 

    Předání šeku Janu Alinčovi během zápasu legend v O2 AreněFoto Michal Beránek / Sport

  • Vyprodáno

    Hodiny před zápasem patřilo blízké nákupní centrum hokejovým fanouškům. Dlouhé zástupy natěšených diváků nebraly konce a ve třetí třetině tak mohl moderátor hokejové show Libor Bouček vyhlásit očekávanou skutečnost – vyprodáno (17 302 míst).

    Kdo nebyl na místě, jen složitě si dokáže představit atmosféru, která panovala. Zase to byl jednou hokej, kde šlo primárně o požitek ze hry jako takový a o spoustu vzpomínek, které československé legendy nabídly všem přítomným.

    Vyprodaná O2 ArenaFoto Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud