Pavel Ryšavý
Premium
20. září 2023 • 12:13

Jak hrají mladící v Evropě: Švédsko táhne. Klíč? Najít roli a dostat mazáka

Autor: Pavel Ryšavý, Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doma vás zaříznou, mladého hráče kloudně nenechají ukázat. Jó, to ve Finsku... Sem se často stáčí debata kolem výchovy hokejistů v Česku. Dojmy stranou, rozebereme si čísla! Spočítali jsme, kde v Evropě mladí hráči v minulé sezoně hráli a kde ne. Kritérium? Ročník 2004, tedy kdo a jak dával šanci borcům, kteří míří do příští dvacítky. Absolutní špičkou je Švédsko, Švýcarsko rovnou škrtněte. Vyplácí se, když výjimeční teenageři dostávají k sobě mazáka, tady vězí klíč.



Na začátek si můžeme odbourat jeden mýtus. Hledali jsme, kde nastupují hokejisté ročníku 2004 a mladší, tedy ti, kterým v minulé sezoně bylo maximálně devatenáct. A druhá finská liga neboli Mestis není král. Když vezmete i vyložený základ, že se hokejista jen ukáže, tedy berete kritérium se šesti a více zápasy? Porazí druhou finskou druhá česká 14:5.

Na naprostém vrcholu najdete Švédsko, kde v obou nejvyšších soutěžích nastupovalo dvakrát víc hráčů než v Česku a ve Finsku. Zásadní je zasadit čísla do kontextu. Česko s Finskem na tom jsou do oka stejně. Jenže v nejvyšších dvou soutěžích ve Finsku odehrálo víc než 16 zápasů 13 hráčů (v Česku 6). Naopak v Česku hrajete zase víc, 17 hráčů průměrně odehrálo aspoň 10 minut, Finsko je na devíti.

V každé dospělé soutěži platí, že potřebujete mít plán, jak výjimečného teenagera zapojit. Udělat si čárku a pak se chlubit, že nastoupil? Nebo mu opravdu vymyslet roli, která prospěje k jeho vývoji? Hádejte, co je lepší.

„Když poznáte talent, musíte kolem něj vytvořit prostředí. Ti nejlepší hráči by odešli do Kanady, kdybyste jim neslíbili, že dostanou šanci a pak jim ji reálně nedali,“ říká trenér Martin Pešout. V Karlových Varech takhle zapojoval v minulosti už od šestnácti brankáře Patrika Hamrlu s Janem Bednářem a útočníka Jiřího Kulicha. V Kometě pracoval s  Martinem Nečasem .

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud