Ilona Kolářová
3. června 2016 • 15:57

Marný boj za Sáblíkovou v Riu?! Ujal se jí právník, sudí to ale vidí černě

Autor: Ilona Kolářová, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šokující zpráva, že rychlobruslařská obojživelnice Martina Sáblíková nemá místo v cyklistické časovce na olympiádě v Riu de Janeiro, ve čtvrtek krutě zasáhla nejen závodnici a jejího trenéra, ale také sportovní fanoušky. Jaké jsou její šance startovat v létě pod olympijskými kruhy? Jejího případu se ujal zkušený expert na sportovní právo Jan Šťovíček, který v minulosti vyhrál dopingové kauzy kanoisty Štěrby nebo cyklisty Kreuzigera. Mezinárodní cyklistický rozhodčí Miroslav Janout se však domnívá, že šance Sáblíkové na start v olympijské časovce je minimální.



Sáblíková zůstane doma? Ne, tak lehce se česká rychlobruslařská šampionka, která patří mezi špičku i v cyklistice, vzdát nechce „Kauzy Martiny Sáblíkové jsem se ujal. S UCI se známe z Kreuzigercase . Spolu s ČOV a ČSC budeme za Martinu bojovat! Rio2016 si zaslouží!“ napsal dnes Šťovíček na Twitteru.

Ve čtvrtek večer vydala mezinárodní cyklistická federace UCI seznam kvalifikovaných zemí pro olympijskou časovku žen a Česká republika na seznamu nebyla. Martina Sáblíková podle něj měla na start v Riu zapomenout.

Problém je ve dvojjakém výkladu kvalifikačních kritérií UCI. Čeští funkcionáři si je přeložili a vysvětlili jinak, než jak je pojímali ti světoví. V souvislosti s časovkou žen je v nich totiž uvedeno, že její účastnice budou určeny z 67 cyklistek kvalifikovaných pro hromadný silniční závod. A mezi nimi česká reprezentantka nefiguruje.

Dále v dokumentu sice následuje sdělení, že prvních deset zemí z časovky na mistrovství světa v Richmondu má právo startu i v časovce i v Riu, ovšem UCI tím zjevně myslela, že získají toto právo, pokud budou zároveň kvalifikovány pro hromadný závod.

Skeptický je ve vyhlídkách Sáblíkové Miroslav Janout, jenž byl loni podruhé v kariéře jedním z mezinárodních rozhodčích na slavné Tour de France. Jedinou šanci na zvrat vidí v možnosti, že některá země přidělené místo nevyužije. "Je tam seznam 38 zemí, které získaly kvalifikaci pro silniční závod jednotlivců. Z toho se rekrutuje 25 závodnic (pro časovku), takže máme asi z 99 procent smůlu," řekl Janout pro Radiožurnál.

Sáblíková v tom není sama, stejně dopadla i Dánka

Český svaz cyklistiky i Český olympijský výbor situaci začaly okamžitě řešit. Jednou ze zbývajících možností je právně napadnout postupová kritéria UCI a poukázat na jejich nejednoznačnost. A právě tady by měl pomoci expert na sportovní právo Jan Šťovíček.

Člověk, který si se složitými kauzami umí poradit. Proslul tím, že kajakáře Jana Štěrbu vysekal ze spárů antidopingové mašinérie a umožnil mu tak získat pro českou vlajku bronz z OH 2012 v Londýně.

Sportovní kariéru zachránil i cyklistovi Romanu Kreuzigerovi, nařčenému z dopingu na základě údajů v biologickém pase. Ten na Šťovíčkův Twitter připsal: „Bohužel v tom M. Sáblíková není sama, prý ještě nějaká Dánka, které unikl top 100 žebříček, a to si také myslela, že už jede…“

Šťovíček, který spolupracuje s Českým olympijským výborem, řekl v kauze Sáblíková: „Je potřeba vše prozkoumat včetně podkladů a korespondence od UCI. Český olympijský výbor je připraven za Martinu bojovat.“

Jenže má ještě Sáblíková vůbec naději?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud