25. září 2017 • 15:12

Slovenské ódy na Sagana! Fenomén, psal Kozáčik. Jsi král, jásal prezident

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy v historii se nikomu něco takového nepovedlo. Slovenský cyklista Peter Sagan si na mistrovství světa v norském Bergenu dojel v závodě s hromadným startem pro třetí titul mistra světa v řadě. Fantastickým výkonem tak vyrovnal i legendárního Eddyho Merckxe. "Byl to nejtěžší závod světového šampionátu, který jsem kdy vyhrál," jásal v cíli sedmadvacetiletý cyklista. Slova nadšení však na slovenského hrdinu pršela i od prezidenta Kiska, gólmana Viktorie Plzeň Matúše Kozáčika, hvězdy Neapole Marka Hamšíka a mnoha dalších osobností.



 " Sagan vešel do dějin. Nikdo nikdy nedokázal to, co on. Třikrát v řadě se stal mistrem světa. Magické. Neskutečné. Neuvěřitelné, famózní. Chtěl bych mu jménem celého Slovenska poděkovat. Dělá naší zemi skvělou reklamu. Peter Sagan je král!" jásal na sociálních sítích prezident našich východních sousedů Andrej Kiska .

Slovenský prezident Andrej Kiska byl ze Saganova úspěchu nadšenýFoto facebook.com

Stranou nezůstal ani nejlepší slovenský fotbalista Marek Hamšík , legenda československého hokeje Jozef Golonka, bývalý střelec Peter Bondra či gólman Viktorie Plzeň Matúš Kozáčik . "Je to absolutní fenomén, zvládl to třikrát za sebou. To se ještě nikomu nepodařilo. Nesmírně mu fandím, momentálně je absolutní špička," říkal brankář lídra české HET ligy.

Veliký ohlas vzbudilo Saganovo třetí vítězství i v zahraničí. "Peter Sagan přepsal třetím vítězstvím v řadě na mistrovství světa historii. V cílové rovince se zjevil z ničeho nic, prodral se dopředu a skvělým závěrem zdolal domácího Alexandra Kristoffa," psal například portál Cyclingnews.

Od vyloučení z Tour k dalšímu titulu


Ještě před několika týdny se jeho jméno nejvíce skloňovalo v souvislosti s incidentem na Tour de France, kdy byl po kolizi s Markem Cavendishem ve finiši čtvrté etapy z nejslavnějšího cyklistického klání vyloučen.

Po nedělním závodě je slovenský jezdec opět zmiňován jen v těch nejlepších souvislostech. Peter Sagan si díky fantastickému spurtu zajistil třetí titul mistra světa v řadě a definitivně se zařadil mezi největší legendy světové cyklistiky.

Šest a půl hodiny bojovalo téměř dvě stě cyklistů na trati dlouhé 267 kilometrů o titul světového šampiona. Přesto o staronovém šampionovi rozhodly centimetry. Na cílové rovince se z vítězství radoval sedmadvacetiletý slovenský hrdina Peter Sagan.

Štastný Peter Sagan přijímá gratulaceFoto ČTK

"Je to neuvěřitelné. Omlouvám se, že jsem porazil Alexandra, který tady závodil doma. Je mi to líto, ale já jsem šťastný, že jsem znovu vyhrál. Je to něco mimořádného. Nezmění to asi nic ve světě jako takovém, ale pro mě jde o něco velmi krásného. Byl to pro mě ten nejtěžší šampionát z těch, které jsem dokázal vyhrát," řekl v cíli Sagan, když se stihl omluvit druhému v pořadí Norovi Kristoffemu, kterého připravil o titul.

Peter Sagan ziskem třetího titulu mistra světa dorovnal legendy Alfreda Binda, Rika van Steenbergena, Óscara Freireho a Eddyho Merckxe. Na rozdíl od nich však na tři tituly světového šampiona dosáhl v nepřetržité řadě.

Titul pro manželku i mrtvého kamaráda


Ani slovenský hrdina však nevěřil, že by mohl závod ovládnout. "V posledních pěti kilometrech jsem si říkal, že je to pasé, když jsem viděl, jak několik jezdců odskočilo. Byl jsem překvapený, že jsem se dostal vůbec do závěrečného sprintu. Nečekal jsem, že by to mohlo vyjít, ve spurtu se mohlo stát úplně všechno," popisoval závěr závodu Sagan.

Dojatý slovenský cyklista v cíli nezapomněl poděkovat všem, kdo se na jeho úspěchu podíleli. "Chci vyjádřit mé díky všem fanoušků, že mě podporovali, mému týmu, mechanikům, manažerům. V neděli to byl moc povedený den a my jsme opět ukázali, jak se jezdí ve světě," dodal šťastný Sagan.

Pak však došlo i na jeden smutný okamžik, když trojnásobný světový šampion připomněl smrt svého kamaráda Micheleho Scarponiho, který zemřel při tréninku v dubnu letošního roku při dopravní nehodě. "Tohle vítězství chci věnovat manželce, s kterou čekám dítě. A také Michelemu Scarponimu, který by měl zítra (v pondělí) narozeniny. Je to smutný příběh," dodal cyklista.

O velký úspěch bojoval i Zdeněk Štybar , který se držel až do závěru mezi nejlepšími, nakonec dojel na čtrnáctém místě, což je nejlepší český výsledek na MS za posledních 15 let. Další Češi už tolik nezářili - Roman Kreuziger byl devětačtyřicátý, Jan Bárta osmdesátý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud