8.2.2019 • 15:00

ŠEST tipů, jak nezpackat Jizerskou 50: kávu dejte ve správný čas

Vstoupit do diskuse
0
  • Start Jizerské padesátky v roce 2015

    Nejezte tatarák, dejte si kafe a nezapomeňte na tablety. Přinášíme doporučení, díky kterým si svůj závod na Jizerské padesátce jako hobík užijete tento víkend bez nesnází. Celkem v neděli na trať vyběhne 4 800 běžců na lyžích.

  • 1. Jeďte na sacharidy

    Ilustrační fotografieFoto lbs-sport.cz

    Maximalizujte glykogenové zásoby, které pak využijete v průběhu závodu. Vhodným příjmem komplexních sacharidů jsou například těstoviny, brambory či rýže. Rozhodně před závodem s jídlem neexperimentujte a sáhněte po již odzkoušených potravinách. Pro milovníky kávy máme dobrou zprávu, v den závodu si ji dopřejte (samozřejmě s mírou, aby vás nezačala bolet hlava). Abyste zvýšili efekt kofeinu, omezte odteď její pití až do onoho šálku před závodem. Káva je katalyzátorem vašeho výkonu!

  • 2. Ráno si dejte stravitelnou snídani a doplňte tekutiny

    Banán je dobrá volbaFoto Profimedia

    Někdo si dá v den závodu k snídani například kukuřičnou kaši, jiný volí housku s máslem a s sebou si ještě bere například banán. Jezte o čem víte, že vám vyhovuje a nepodráždí žaludek. Tekutin není (skoro) nikdy dost. Nezapomeňte doplnit tekutiny, které člověk ztrácí i během noci - alespoň 300 ml vody ochucené například citronem. O kávě již byla řeč, takže před závodem ano, pomůže nabudit tělo, ale pozor na její močopudné účinky.  

  • 3. Občerstvovačky jsou fajn, ale ...

    Přípravy na letošní ročník Jizerské padesátky jsou v plném prouduFoto ČTK

    ...nevyplácí se na ně spoléhat. Zjistěte si, co na nich dostanete, ale mějte výživu i pití raději s sebou a to z více důvodů. Hlaďák vás může nemile překvapit i mimo občerstvovací stanici a s "jistotou v kapse" nebudete zbytečně nervózní. Nechcete-li se zdržovat, berte si výživu i pití sebou. Traťová "kápézetka" může zachránit závod.

    Vyplatí se mít s sebou kromě oblíbené svačinky také gel a solné tablety pro případ, že na vás přijde "hlaďák" a křeče. Pamatujte, že nástup energie z gelu není ihned, ale je velmi individuální. Někomu zabere za pět minut někomu za 15 minut.

    Délka závodu hraje velkou roli, ale stejně tak je důležité podívat se i na profil tratě. Deset kilometrů můžete absolvovat pouze na svoje energetické zásoby. 25 kilometrová trasa se stoupáním na Rozmezí je již náročnější, ale na trati jsou dvě občerstvovačky.

    50 kilometrů je pro někoho závodem na jeden a půl hodiny, pro jiné na pět hodin. Pokud víte, že pojedete dlouho, tak jsou gely sice fajn, ale není od věci sníst i něco tuhého. Což najdete na občerstvovací stanici na Hraniční, Jizerce či Smědavě. Stále mějte na paměti, že mít s sebou solné tablety nezabere v kapse moc prostoru, ale v polovině závodu vám mohou pomoci.

  • 4. Jaké vybrat běžky

     
    Jak postupovat při shánění běžkařské výbavyFoto Profimedia.cz

    Praktické jsou například hole s odnímatelnými poutky od madel (holí), což ulehčuje práci s výzbrojí v průběhu jízdy.

    Základem vybavení pro běžecké lyžování jsou speciální lyže, buď na klasiku nebo na skate (bruslení). Dříve bylo oblíbené combi, ale to je v dnešní době už překonaný typ. Klíčové je mít dobře namazáno. "Vidím to u nás v servisu, připravujeme několik tisíc párů lyží nejen na JIZ50 a rozdíly ve skluzu, lyže namazané a nenamazané, jsou astronomické. Ohledně lyží to v posledních letech, také už není tak složité. Pokud se očekávají proměnlivé podmínky, kdy se na trati mění výrazněji teplota, jak díky nadmořské výšce nebo změnou počasí, určitě zvažuji skinové lyže. Když jsou hlášené stálé teploty pod bodem mrazu, určitě zvolím lyže, na které aplikuji stoupací vosk. V tomto případě budou určitě rychlejší ve skluzu oproti lyžím se skinem," říká Martin.

    Zmiňované skinové běžky mají na skluznici v odrazové zóně mohérové pásy, jež nahrazují stoupací vosk. Jde o stejný princip jako na skialpech. V praxi to znamená, že už nemusíte mazat lyže na odraz a sledovat aktuální podmínky, protože mohér chytne na každém sněhu.

  • 5. Oblečte se méně, ale větrovku s sebou

    Poslední přípravy před startem Jizerské padesátkyFoto ČTK

    Oblečení rozhodně nepodceňujte. Povětrnostní podmínky na horách se rychle mění. Krásné slunné počasí se během několika minut může změnit v nepropustnou mlhu nebo řádění vichřice. Zkušení sportovci ale také říkají, že neexistuje špatné počasí, pouze nevhodné oblečení. Poučka zní, že pokud vám je na startu chladno, možná až zima, jste správně oblečení. Nebojte se, určitě se zahřejete. V proměnlivějším počasí si určitě přibalte bundu s nějakou větruodolnou membránou.

  • 6. Dejte tělu čas a až pak jídlo

    Pozor na to, co jíte!Foto Aramark

    Po dojezdu do cíle je tělo v energetickém deficitu. Dejte si oddych a pak doplňte primárně cukry. Tělo totiž funguje jako houba. V prvních 30 minutách je schopno absorbovat nejvíce dodaných cukrů zpět do glykogenových zásob. Po asi 60 minutách je čas na jídlo, které by nemělo zatěžovat organismus dlouhým trávením. Ideální volbou jsou těstoviny nebo rizoto. Dáte-li si guláš či tatarák, riskujete, že váš trávicí trakt nebude na těžké jídlo připraven. Každopádně i tentokrát dejte na svůj pocit.

    Na závodech vám držíme palce!

    Výživová doporučení jsou od experta na stravu, Jana Kubeše, který má zkušenosti z laufů, extrémních silničních závodů a triatlonu všech délek. Rady týkající se vybavení přináší závodník a majitel LBS sportu, Martin Vítek, který se již 15 let zabývá prodejem běžkařského vybavení.


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}