Autor: redakce Ženy.cz
29.3.2019 • 10:00

Pravidelně cvičíte? Tyto potraviny nesmí chybět v jídelníčku žádného sportovce

Vstoupit do diskuse
0
  • Cvičíte? Nezapomínejte na správnou stravu.

    Chcete se po zimě dostat zpět do formy? Pravidelné tréninky jsou jen půlka úspěchu. Kdo se chce v létě chlubit vypracovanou postavou, musí věnovat pozornost i správnému stravování. Přinášíme vám proto tipy na potraviny, které vám dodají potřebnou energii, přispívají ke svalové regeneraci a podporují hubnutí.

  • Mléko

    Mléko vám pomůže nejen s hydratací, ale obsahuje i bílkoviny, které pomáhají svalům regenerovat. Mléčný cukr laktóza vám navíc dodá energii a doplníte i zásoby vápníku pro silné a zdravé kosti.

    Sklenice teplého mléka před spaním vám, díky tryptofanu, pomůže usnout a pomalu vstřebatelná bílkovina kasein se postará o kvalitní svalový odpočinek. 

    Fitness benefity: Čokoládové mléko používají už dlouhá léta vytrvalostní sportovci. Obsahuje totiž dvě základní složky, které potřebujete po cvičení. Sacharidy, které dodávají energii, a bílkoviny, jež přispívají k opravě svalů. Mnohem zdravější verze je však mléko v kombinaci s ovocem, a tak si po tréninku nezapomeňte udělat zdravý ovocný milkshake.

    Čokoládové mléko používají už dlouhá léta vytrvalostní sportovci.Foto Profimedia

  • Batáty

    Vařené, šťouchané nebo pečené si můžete připravit nejen klasické brambory, ale i batáty. Jejich využití v kuchyni je všestranné a jsou nesmírně zdravé. Pomáhají v boji proti nejrůznějším nemocem, a to díky vysokému obsahu betakarotenu, železa, vitaminu C a vlákniny.

    Fitness benefity: Batáty zařazujte nejlépe jako předtréninkové jídlo, a to dvě až tři hodiny před sportovním výkonem. Jako zdroj komplexních sacharidů vám budou doplňovat energii v průběhu aktivity a vysoký obsah draslíku vám pomůže odvrátit případné svalové křeče. 

    Batáty zařazujte nejlépe jako předtréninkové jídlo.Foto Profimedia

  • Sušené ovoce

    Sušené ovoce má vysoký obsah přírodních cukrů, a je tak koncentrovaným zdrojem sacharidů. Velice rychle vám doplní chybějící energii. Najdete v něm ale i spoustu vlákniny, draslíku, fytonutrientů, vitaminů a minerálů. 

    Fitness benefity: Pokud se chystáte na sportovní závod, jakým je např. maraton, energetické gely vám mohou žaludek podráždit, a tak raději sáhněte po sušeném ovoci, které má přirozeně vysoký glykemický index. Jednu až dvě porce (tj. např. tři sušené fíky) si dejte před samotným závodem a další dvě až tři porce si dávejte v průběhu běhu, nejlépe co hodinu.

    Sušené ovoce má vysoký obsah přírodních cukrů.Foto Profimedia

  • Rajčata

    Vedle toho, že jsou rajčata nabitá vitaminem C, obsahují také silný antioxidant zvaný lykopen, který jim dodává sytou červenou barvu. Tato mocná živina získala na popularitě zejména u mužů, a to v boji proti rakovině prostaty.

    Fitness benefity: Rajčata vám ale pomohou i s hubnutím. Mají totiž pozitivní vliv na hormon leptin, který reguluje chuť k jídlu a snižuje pocity hladu. 

    Chcete vědět, které další potraviny vám mohou pomoci s hubnutím? Pokračování článku najdete na ŽENY.CZ.

    Rajčata jsou nabitá vitaminem C.Foto Profimedia


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}