5.4.2020 • 08:11

Nový Messi? Africký talent boří rekordy, začátky měl těžké

Vstoupit do diskuse
0

Kluk, nebo hvězda? Obojí. Barcelonská líheň talentů se může chlubit dalším obrovsky nadaným hochem. Teprve sedmnáctiletý Španěl Ansu Fati původem z Guiney-Bissau totiž trhá jeden rekord za druhým. Cestu na vrchol měl přitom velmi trnitou. Narodil se v zemi zmítané válkou, do šesti let téměř neviděl svého otce. Teď žije svůj sen.



Lionel Messi přihrává, gól. Za minutu se stejný scénář opakuje. Na konci akcí ale není Luis Suaréz, Neymar, Thierry Henry, Ronaldinho, ani žádná jiná supestar, která po boku hvězdného Argentince nasázela spousty branek.

V únorovém zápase s Levante skóroval po dvou asistencích od barcelonského krále sedmnáctiletý chlapec jménem Ansu Fati. Stal se tak nejmladším, komu se povedlo vstřelit v utkání španělské ligy dvě trefy, nešlo ale o první rekord, který mladík původem z GuineyBissau překonal.

Teprve sedmnáctiletý Ansu Fati patří mezi mimořádné barcelonské talenty
Teprve sedmnáctiletý Ansu Fati patří mezi mimořádné barcelonské talenty

Ještě v loňském roce se zapsal jako nejmladší střelec Ligy mistrů, po vystřídání na hřišti milánského Interu mu k tomu stačily dvě minuty. „Narazil jsem si s Luisem (Suarézem) a když jsem skóroval, celý stadion ztichl. Jsem extrémně šťastný. Je to sen,“ komentoval střelec svůj zásah.

O tom, že má Fati našlápnuto získávat v budoucnosti hromadu individuálních trofejí, nemůže být pochyb. V kádru Barcelony už se zabydlel a po pár zápasech v dresu katalánského giganta dal najevo, jak velkým talentem oplývá. Na hřišti se prezentuje téměř bez respektu. Kličky, zasekávačky, ale také rychlost a smysl pro kombinaci, to vše jsou jeho přednosti.

Útěk před občanskou válkou

Cesta na vrchol ale nebyla pro sedmnáctiletý úkaz jednoduchá, čtyři roky před jeho narozením vypukla v Guineji občanská válka. Když už byl malý Ansu na světě, následoval vojenský převrat. Rodiče Fatiho se báli o bezpečí svých dětí, a tak se jeho otec vydal hledat lepší podmínky pro život do Portugalska a následně Španělska.

Fatiho otec Bori se usídlil ve městě Marinaleda, které přijímalo imigranty, nemohl však získat žádnou práci a ocitl se v tak bídné situaci, že dokonce musel žebrat na ulici. Po několika měsících dostal šanci. Místní starosta mu nabídl pozici řidiče a byl z pracovitosti a pokory přistěhovalce z Guiney tak nadšený, že mu pomohl přivést do Španělska i rodinu.

Fotbalový supertalent dorazil do Evropy, když mu bylo šest let. Kopat začal v místním klubu Herrera, brzy si jej však všimla blízká Sevilla. Ta však musela zanedlouho odolávat nabídkám z nejvyšších pater, z čehož nejhůř vyšel Fati. Trenéři ho totiž celý rok neposílali na hřiště, protože nechtěli, aby odešel.

„Hrál jsem za Sevillu, když přišla nabídka z Realu Madrid i Barcelony. Zástupci obou týmů přišli k nám domů, aby přesvědčili rodiče, Real mi dokonce nabídl lepší podmínky. Ten přístup naštval vedení Sevilly, protože chtěli, abych zůstal,“ komentoval Fati situaci ohledně přestupu.

Klenot La Masie

Barcelona ale nakonec boj o rozvíjející se klenot vyhrála, a tak se Fati v devíti letech připojil ke slavné akademii La Masia. V mládežnických týmech ukazoval, že je ve srovnání se spoluhráči napřed, často proto nosil kapitánskou pásku. Když vše vypadalo nejlíp, přišel další těžký moment.

V prosinci 2015 utrpěl v zápase s Espanyolem těžké zranění, nešetrný skluz obránce způsobil nadějnému útočníkovi zlomeninu lýtkové i holenní kosti. Na míč si nesáhl deset měsíců, notnou dobu strávil také v nemocnici. Po rekonvalescenci se ale vrátil ještě odhodlanější a měl štěstí v neštěstí.

Bývalý kouč katalánského velkoklubu Erprofi nesto Valverde hledal záskok v širším kádru, neboť se tou dobou potýkal s velkou marodkou. Vybral Fatiho a ten nezklamal.

Ansu Fati patří mezi velké barcelonské talentyFoto profimedia

„Vždycky jsem tady chtěl hrát. To byla moje vize už od začátku a doufám, že zde zůstanu celý život,“ řekl Fati pro klubovou televizi Barca TV v nedávném rozhovoru. „Hrát a skórovat proti Osasuně byl splněný sen. A potom s Valencií na Camp Nou. Mnohokrát se mi o tomhle zdálo, a když to opravdu přišlo, nevěřil jsem tomu,“ dodal nadšeně.

Aby mohl k utkáním španělské ligy nastupovat, potřebuje povolení rodičů. Ve Španělsku totiž platí pravidlo, které zakazuje neplnoletým hráčům účastnit se zápasů, které probíhají pozdě večer. Když tak Barcelona vybíhá na trávník patnáct minut před devátou hodinou, Fati potřebuje svolení.

Nový Lionel Messi? Možná

Rodiče jej však v takovém „ponocování“ plně podporují. Podpory a slov chvály se vlastně talentovanému střelci dostává odevšad. Od fanoušků, trenérů, i samotné legendy.

„Mám radost, že si ten kluk splnil sen, dostal se do A-týmu a zahrál si soutěžní zápas na Camp Nou,“ napsal Lionel Messi na Instagram k fotce, kde se s mladíčkem objímá po jeho premiéře na slavném stadionu.

Jestli Fati dosáhne velikosti nejslavnějšího spoluhráče, ukáže až čas. Laťku má posazenou nesmírně vysoko, Messi je přece jen často považován za nejlepšího fotbalistu všech dob, jako jediný získal šest Zlatých míčů.

Našlápnuto má skvěle. Vždyť argentinský míčový kouzelník se před dovršením plnoletosti prosadil pouze jednou, talentovaný křídelník už má na kontě zásahů pět. A to oslaví osmnácté narozeniny až na konci října.

Rekordy Ansu Fatiho

  • Druhý nejmladší hráč, který nastoupil za Barcelonu k soutěžnímu zápasu (16 let a 298 dní)
  • Nejmladší střelec v historii Barcelony (16 let a 304 dní)
  • Nejmladší hráč La Ligy, který zaznamenal gól a asistenci v jednom zápase (16 let a 318 dní)
  • Nejmladší střelec v historii Camp Nou (16 let a 318 dní)
  • Nejmladší dvojnásobný střelec v historii La Ligy (16 let a 318 dní)
  • Nejmladší hráč, který nastoupil za Barcelonu k zápasu Ligy mistrů (16 let a 321 dní)
  • Nejmladší střelec historie Ligy mistrů (17 let a 40 dní)
  • Nejmladší hráč v historii La Ligy, který skóroval dvakrát v jednom zápase (17 let a 94 dní)


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}