25.2.2019 • 05:00

TEST: Jak správně vybrat rukavice na běžky? Ukážeme, které jsou TOP

Vstoupit do diskuse
0
  • Rukavice pro běžkaře

    Jistě znáte ten pocit, když vás zebou prsty na rukou tak, že s nimi jde jen stěží pohnout. Tohle už zažívat nechcete! Vybrali jsme pro vás proto rukavice na jarní lyžovačku, které jsme otestovali přímo v tréninku. Jak dopadly?

  • Odlo WINDPROOF warm

    ODLO WINDPROOF WARMFoto hana Topolovová

    Prvním testovaným kouskem byly rukavice Odlo WINDPROOF warm. Jde o univerzální rukavice, které jsou určeny především hobíkům. Celkově je tělo rukavice volnější, ale střih i tak velmi dobře sedí. Komfort i tepelná izolace díky technologii Odla Logic Windproof zaručuje vysokou odolnost proti studeným větrům a částečně i proti vodě. Pochvalu si zaslouží za prodyšnost a schopnost odvádět vlhkost. Za zmínku stojí i částečné vyztužení, které dodává odolnost proti poškození.

    Za 60 let existence je značka ODLO průkopníkem ve funkčním sportovním oblečení, a je to vidět. Historie započala v Norsku, s dvěma šicími stroji a představou výroby vysoce kvalitního oblečení pro sportovce. V roce 1963 přichází s používáním syntetického vlákna „Helanca“, které reguluje teplo oděvu pro běžkaře a rychlobruslaře a v roce 1964 obléká například i norský olympijský tým.

    Konečný verdikt - 2. - 3. místo 

    • tepelný komfort - vyšší
    • střih - perfektní - univerzální - relativně široký
    • vychytávka - snadné ovládání mobilu přítomnost vyztužení bříšek prstů pro ovládání mobilu + možnost využít i pro jiné aktivity (např. běh)

    Cena: 1340 Kč

     

  • LEKI NORDIC RACE SHARK

    Rukavice pro běžkaře: Leki Nordic Race SharkFoto Hana Topolovová

    LEKI NORDIC RACE SHARK jsou rukavice s integrovaným systémem Trigger Shark, kterému vdechl život Klaus Lenhard, díky kterému zmizelo zdlouhavé navlékání rukavic do poutek. Pomocí tlačítka na rukojeti hole uvolníte celé poutko s očkem, které pak zůstane na rukavici. Při pádu se navíc rukavice z hole uvolní, což působí proti možnému zranění.

    Rukavici bych zařadila do kategorie středně teplých. Pokud patříte mezi věčné zmrzlíky, doporučila bych však sáhnout raději po jiném modelu. Po nasazení převládá pocit akurátního objetí prstů, dlaně i hřbetu ruky. Střih se povedl a díky tomu umožňuje pohodlný úchop hůlky a snadnou manipulaci. V exponovaných místech mezi palcem a ukazovákem je materiál zesílen. Hřbetová strana rukavice je vyrobena z měkčího materiálu (Gore Softshell s membránou Windstopper), což zaručuje slušnou ochranu proti větru. Na hřbetu ruky je rukavice opatřena stahovacím páskem s dotažením na suchý zip, který slouží především pro utažení integrovaného poutka. Rukavice je též opatřena strečovou, poměrně dlouho manžetou, která pevně obepíná zápěstí.

    Konečný verdikt - 2. - 3. místo

    • tepelný komfort - pokud patříte mezi zimomřivé běžkaře hledejte v jiných vodách
    • střih - sedí perfektně
    • vychytávka - systém, který vozí světový biatlonisté - na druhou stranu jednoúčelové pouze pro běžky
    • ovládání mobilu - ano, snadno, přítomnost vyztužení bříšek prstů pro ovládání mobilu

    Cena: 2190 Kč

     

  • KV XC FOCUS PRO WIND TECH GLOVES

    Rukavice pro běžkaře KV+ XC FOCUS PRO WIND TECH GLOVESFoto Hana Topolovová

    Švýcaři jsou prostě detailisté a tyto do detailu propracované rukavice to jen potvrzují. Rukavice fungují i při intenzivním tréninku na jedničku. Disponují mírným zateplením Thinsulate a díky technologii PRO WIND TECH jsou dobře odolné i proti větru. Jejich zpracování je velmi kvalitní, střih na ruce dobře sedí a vnější švy na prstech v dlaňové části zajišťují pohodlí při držení holí. Velké plus u mě mají za gumovou texturou v dlaních, která se nachází i na některých prstech. Díky této vychytávce se totiž držadlo hole nesmeká.

    I přesto, že jsou rukavice dobře provedené, za extrémnějších podmínek by mohl nastat problém. Doporučuji proto vozit záložní pár. V - 10 °C , v kombinaci se silnějším větrem je to v těchto rukavicích zkrátka dost na hraně, a to především u žen, které májí s nedokrvováním okrajových částí těla (rukou) větší problém.

    Konečný verdikt - 1. - 2. místo

    • tepelný komfort - tréninkově - závodní
    • střih - perfektní - především pro úzké ruce
    • vychytávka - snadné ovládání mobilu přítomnost vyztužení bříšek prstů pro ovládání mobilu +
    • možnost využít i pro jiné aktivity (např. běh)

    Cena: 1190 Kč

     

  • Lill-Sport Coach

    Rukavice pro běžkaře Lill-Sport COACHFoto Hana Topolovová

    Z těchto rukavic na vás dýchne závan historie, značka LILLSPORT vznikla v 1936 v norském středisku zimních sportů Lillehammer (dějišti ZOH v r. 1994). Sice jsem pro test zvolila jiná místa, ale podmínky byly i tak ideální a rukavice se mnou vyrazily do teplot od - 3 °C do - 10 °C.

    Musím uznat, že vyjímečné vlastnosti rukavice pocítíte již po prvním tréninku. Losí kůže je měkká, hladká a odolná proti oděru. Po navlečení na ruku se rychle tvaruje. Prsty tak mohu rychle a snadno uchopit poutko hůlky. Losí kůže je použita v oblasti dlaně a prstů a zesílena mezi palcem a ukazováčkem syntetickou kůží Clarino. Horní strana palce je ošetřena froté materiálem pro otírání. Praktický je z mého pohledu velcro pásek pro stažení umístěný na svrchní straně. Možnou nevýhodou rukavic může být pro některé jejich bílá barva, která je horší na udržování. 

    Model Coach lze zařadit mezi tréninkové - zateplené rukavice vyrobené ve hřbetové části z větruodolného materiálu Isowind®, který je nalaminován na 1 mm perforovaném neoprenu pro vyšší schopnost tepelné izolace a odvětrání potu. To jsem prověřila dostatečně, například pro stoupání na Černou horu. Musím uznat, že ruce byly jako v pokojíčku a to díky zateplení podšívkou z pleteniny. Pro zajímavost legendární švédské rukavice obléká také Kateřina Smutná do Pchjongčchangu na OH s nimi odjela výprava slovenských reprezentantů v běžeckém lyžování v čele s Alenou Procházkovou.

    Konečný verdikt - 1. - 2. místo

    • tepelný komfort - tréninkově - závodní - teplejší varianta
    • střih - sedí bezvadně a rychle se přizpůsobí tvaru ruky
    • vychytávka - losí kůže a možnost využít i pro jiné aktivity (např. běh)

    Cena: 1310 Kč


Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}