29.6.2019 • 05:00

TEST: Inov-8 F-lite 230 jako skvělá univerzálka. Funguje v posilovně i při běhu

Vstoupit do diskuse
0

Sportovní boty vhodné na běhání i do posilovny? Tyto na první pohled protichůdné požadavky nemusí být překážkou. Inov-8 oživil svou legendární botu F-lite 230 a přichází tak s živoucím důkazem, že hybridní bota nemusí být o kompromisech.



Jaké jsou hlavní požadavky na indoorovou botu pro crossfit a fitness? Je to především odolnost, pevnost a stabilita. Extrémně měkké běžecké boty se pod vámi totiž budou nepříjemně propadat a příliš dobře vám neposlouží ani obvyklý lehký a prodyšný svršek, který u běžecých bot nemusí řešit žádné pohyby do stran.

Na základě tohoto odstavce by se mohlo zdát, že boty na indoorový trénink nikdy nemohou sloužit jako kvalitní běžecká obuv a naopak. Pokud se ale správně přistoupí k řešení jednotlivých konfliktů mezi požadavky, pak je výsledek nad očekávání povedený a právě to je i příklad Inov-8 F-lite G 230 verze 2.

TEST: Inov-8 F-lite 230 je skvělá univerzálka do posilovny i na běháníFoto Vít Kněžínek

Pevný a zároveň pohodlný svršek

INOV-8 F-LITE G 230 v2

hmotnost: 230 gr (UK8)

drop: 3 mm

výška tlumení: 9 mm v patě

cena: 3290,- Kč

klady:

  • univerzální využití na indoorové aktivity i běh
  • pohodlný, pevný a odolný svršek z materiálu Cordura air flow
  • podrážka s grafénem má skvělý poměr mezi přilnavostí a odolností

zápory:

  • svršek boty nemusí sedět sportovcům s širokým tvarem chodidla
  • nižší míra tlumení není vhodná pro začínající a těžší běžce

Konflikt číslo jedna vzniká v oblasti svršku. Jak už bylo řečeno, u běžeckých bot se používají co nejlehčí a nejprodyšnější materiály, které jsou jen lehce zpevněné kolem nártu. Jakmile ale v takové botě budete prudce měnit směr, nebo jí zatěžovat do strany, tak vám v lepším případě nebude držet chodidlo a v tom horším svršek roztrhnete.

Inov-8 proto vsadil na materiál Cordura air flow. Corduru asi není potřeba dlouze představovat. Jedná se o extrémně pevný materiál, který se používá například u batohů, nebo vybavení do náročných podmínek. Technologie air flow ale způsobuje, že je cordurový svršek až nečekaně pohodlný a co je nejdůležitější - skvěle prodyšný. F-lite G 230 je díky tomu bota se skvělým uchycením a fixací chodidla při zachování potřebného komfortu pro běh.

Svršek je napnutý na kopytě střední šířky a bez větších problémů by měl sedět většině lidí. Problém budou mít pouze běžci s velmi širokým tvarem chodidla. Cordura je v přední části doplněna o gumový chránič prstů a maximální stabilitu zajišťují 3D tištěné výztuhy kolem nártu.

Tlumení, které se neboří

Svršek bychom měli. Čas se podívat na konflikt číslo dvě, na který narazíte u tlumicí vrstvy. Ideální boty na crossfit a podobné disciplíny jsou tvrdé a pro běh naprosto nevhodné. Počítá se totiž s tím, že při tréninku budete pracovat s těžkým závažím a bota se pod vámi nesmí kroutit a bořit. 

F-lite tento problém obchází elegantním způsobem. Čistokrevné crossfitové boty na tom budou se stabilitou a pevností jistě o kus dál, ale poměr komfortu potřebného pro běh a pevnosti potřebné pro cvičení je u F-lite 230 vynikající.

Mezipodešev je tvořena tenkou vrstvou EVA pěny, která se díky malé mohutnosti nemá kam bořit. Zároveň je ale použitá pěna dostatečně měkká, aby se v této botě dalo skvěle běhat. Nízká vrstva tlumení vybízí především k závodnímu použití na kratších tratích, ale zkušenější běžci s dopadem přes střed chodidla se nemusí F-litu bát ani u delších distancí.

Jedná o botu z dílny značky Inov-8, a tak je extrémně vysoká flexbilita, která se společně s nízkým dropem stará o to, že boty působí na noze přirozeně při jakémkoliv pohybu, samozřejmostí. Hmotnost ve velikosti UK 8 činí 230 gramů.

Podrážka s grafénem

Třešničkou na dortu je přítomnost grafénu v podešvi. Tento nobelovou cenou ověnčený materiál má na svědomí, že použitá podrážka s maximální přilnavostí, která by se za normálních okolností velmi rychle obrousila, nyní vydrží mnohem víc. Poměr mezi přilnavostí a odolností je tak jeden z nejlepších na trhu.

Tvar vzorku je spíše hladší a kromě indoorových disciplín se F-lite G 230 v2 hodí především pro běh na pásu, asfaltu, šotolině a tvrdém povrchu obecně.

Ve výsledku je Inov-8 F-lite G 230 v2 skvělým univerzálem, který poslouží venku i uvnitř. Nižší míra tlumení omezuje využití pro zkušenější a lehčí běžce, kteří si ale tuto botu velmi pravděpodobně zamilují jako všestrannou univerzálku.

TEST: Inov-8 F-lite 230 je skvělá univerzálka do posilovny i na běháníFoto Vít Kněžínek

TEST: Inov-8 F-lite 230 je skvělá univerzálka do posilovny i na běhání
TEST: Inov-8 F-lite 230 je skvělá univerzálka do posilovny i na běhání


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}