12.1.2020 • 05:00

TEST: Columbia MONTRAIL, malý pomocník na dlouhé cesty. Jak obstál?

Vstoupit do diskuse
0

Dlouhé trasy vyžadují víc potřebných věcí sebou. Dostatek vody, energetické gely, lehkou bundu v případě změny počasí, ale i klíče či mobilní telefon. Jenže běhy či túry na delší tratě jsou náročné už samy o sobě a nikdo se nechce tahat s další zbytečnou či nepohodlnou přítěží navíc. K tomu právě slouží speciální běžecké batohy a jeden z nich jsme vyzkoušeli. Jak obstál batoh renomované trailové značky Columbia MONTRAIL F. K. T.?



Běžecký batoh na první pohled zaujme zejména svou lehkostí. Je vysoký 39 centimetrů a široký pouhých 15 centimetrů a rozhodně tak zbytečně nezatíží. Je vyroben z 88% polyesteru a 12% elestanu. Není tedy zcela voděodolný, v případě deštivého počasí je potřeba náchylné věci ještě zabalit do nepromokavých sáčků. Na výrobním materiálu je ovšem velkým pozitivem, že skvěle odvádí pot a záda se tak zbytečně nepotí. Příjemné jsou i popruhy, které dobře sedí a zbytečně tak nedrhnou ani přes tílko na holé kůži.

Kromě samotného materiálu se dbalo i na dostatek úložných prostorů. Najdete tam kapsu na třílitrový vak na vodu, který ovšem není součástí balení, a tak ho budete muset dokoupit zvlášť. Menší kapsičky najdete i na přední straně popruhů, kam se vejdou například klíče, papírový kapesník nebo energetický gel. Pod nimi pak najdete kapsy určené na lahve s vodou, drží tam spíše speciální sportovní vyrobené z tvrdšího plastu, pro minerálky to není příliš pohodlné, protože tam nedrží stoprocentně a při běhání se chcete soustředit spíše na výkon, než na to, jestli vám nevypadává lahev s vodou.

Na samotném batohu najdete další dvě kapsy. Přímo za místem určeném pro vodní vak je velká kapsa na zip, kam se vejde například větrovka či menší ručník. Vevnitř pak najdete síťovanou uzavíratelnou kapsu třeba na doklady. Z vnější zadní strany je pak ještě jedna otevřená kapsa, která se dá připnout přezkou. Na batohu trochu chybí kapsa na mobilní telefon. Dá se vložit například do té posledně jmenované, ale váš telefon nebude pevně uzavřený a zakrytý. Vhodným místem může být i síťovaná kapsa uvnitř batohu, která ale není po ruce.

Kapes je na batohu opravdu spousta, což je sice plusem, ale rovněž i minusem. Zejména v prvních dnech používání je trochu chaotické hledání čehokoliv, pokud si úplně nepamatujete, co jste kam dali. Hledání klíčů pak znamená otevírání několika možných kapsiček. Pokud se ale naučíte dávat věci na stejné místo, rychle si vše zapamatujete.

Kromě lehkých a vzdušných materiálů či dostatku úložných míst potěší i další vybavení. Na předních popruzích najdete například zabudovanou píšťalku, díky které se budete cítit bezpečněji při běhu třeba v opuštěném lese. Při nočním sportováním pak potěší reflexní prvky z obou stran batohu. K dispozici je i háček na hadičku od vodního vaku a držátka na trekkingové hole. Při výběru běžeckého batohu pamatujte na to, že vám musí sedět na postavu. Tento se prodává v jedné velikosti a volitelná délka je možná pouze u popruhů přes hrudník, nikoliv přes ruce a pro běžce silnější postavy tak mohou být v podpaždí příliš těsné. Hodí se tak spíše na menší či střední postavy.

Columbia MONTRAIL F. K. T.
Materiál: 88% polyester, 12% elastin, výška: 39 cm, šířka: 15 cm, hloubka: 4 cm, objem: 7 l, cena: 1699 Kč
Klady: * malý a lehký * drží pevně i při běhu * spousta úložného místa * zabudovaná píšťalka * držátka na trekkingové hole * vzdušný * kvalitní materiály
Zápory: * nehodící se pro velkou postavu * chybí pevná přihrádka na mobilní telefon * vak na vodu je potřeba dokoupit zvlášť


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}