14.1.2020 • 11:54

Huntování těla, nebo elixír mládí? Jak nejen Navrátilovou ovlivnil životní styl

Vstoupit do diskuse
0

Má zdravý životní styl skutečně vliv na délku života. nebo jde jen o módní záležitost? Jakou pravdu odhalili vědci z Harvardské univerzity a která známá jména jsou důkazem toho, že dodržovat zdravý životní styl po konci kariéry se vyplácí?



Tenistka Martina Navrátilová v letošním roce oslaví své čtyřiašedesáté narozeniny. Bývalá světová jednička, která mezi lety 1978 až 1990 získala 18 grandslamových titulů se ani ve věku, kdy si jiní užívají zasloužený důchod, na kurtu neztratí.

Sportovkyně, která jako jedna z prvních začala využívat služeb výživových odborníků a kondičních trenérů, dokáže na exhibičních akcích stále držet krok i s o čtvrtstoletí mladšími kolegy. Co je tajemstvím její vitality a síly?

Důležitým aspektem je nepochybně fakt, že Martina nikdy v životě nepřestala sportovat. Tenis hrála od dětství, šest týdnů před svými padesátinami dokázala vyhrát US Open ve smíšené čtyřhře a i poté, co v roce 2006 ukončila kariéru je stále aktivní a pravidelně se objevuje na exhibičních turnajích.

Klíčem k vitalitě je podle Navrátilové kromě pravidelného pohybu také správná výživa. Preferuje především čerstvé potraviny a rostlinnou stravu. Naopak se snaží vyhýbat polotovarům a potravinám s přidanými aditivy. Módní bezlepkové vlně zatím nepodlehla, ale namísto bílého pečiva si dopřává zásadně celozrnné.

GALERIE | Kolik byste jim tipli? Podívejte se  na sportovce, kteří díky svému životnímu stylu vypadají i po ukončení kariéry stále úžasně!

Dwayne Johnson (47), také známý pod svoji zápasnickou přezdívkou The Rock, je americký wrestler. Za jeho postavu by se rozhodně nemuseli stydět ani mladší kolegové.
Dwayne Johnson (47), také známý pod svoji zápasnickou přezdívkou The Rock, je americký wrestler. Za jeho postavu by se rozhodně nemuseli stydět ani mladší kolegové.

Podle studie harvardských vědců publikované v minulém roce, má Navrátilová díky svým životním návykům reálnou šanci, že bude žít déle než její vrstevníci, kteří tyto zvyklosti nemají. Ve studii publikované v roce 2018 vědci došli k závěru, že přijetí pěti zdravých návyků by mohlo prodloužit délku života u žen o 14 a u mužů o 12 let.

Mezi tyto zdravé návyky patří konzumace stravy s vysokým podílem rostlinné složky a nízkým obsahem tuků, zařazování mírného až intenzivního cvičení, udržování zdravé tělesné hmotnosti, vynechání cigaret a konzumace maximálně jednoho alkoholického nápoje denně u žen a dvou v případě mužů.

V návaznosti na tuto studii se vědci pokoušeli zjistit také to, kolik z těchto let navíc získaných díky zdravému způsobu života může být zdravých, tedy jinými slovy bez základních chronických onemocnění, kterými jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina.

Ve studii zveřejněné 8. ledna vědci uvádějí, že zdravý životní styl může skutečně přispět k tomu, že budete žít déle bez vážných onemocnění. Výsledky naznačují, že ženy si mohou prodloužit život bez těchto chorob po padesátce asi o deset let, muži o osm.

„Délka života bez onemocnění je důležitým ukazatelem, který hovoří o kvalitě života a také o celkových nákladech na zdravotní péči,“ říká doktor Frank Hu, předseda oddělení výživy na Škole veřejného zdraví na Harvardské univerzitě, který zároveň připomíná, že nikdy není pozdě na změnu. „Samozřejmě je nejlepší osvojit si zdravé návyky už v dětství, ale i v případě, že tak učiníte v dospělosti, bude to mít významný zdravotní přínos,“ doporučuje.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}