5.9.2016 • 14:50

268 km peklem! Štafeta Superlife skončila na Gigathlonu čtvrtá: Šli jsme na krev

Vstoupit do diskuse
0

Dobojováno jest! České sportovní prostředí konečně na vlastní kůži zažilo populární Gigathlon a byl to pořádný masakr. Téměř tři stovky účastníků zvládly o víkendu u jihočeského Lipna pět náročných outdoorových disciplín, kam patřilo plavání, in-line brusle, silniční kolo, horské kolo a běh. Trať měřila v součtu 268 kilometrů s celkovým převýšením 5143 metrů a všichni, hvězdnou štafetu Superlife nevyjímaje, si sáhli na dno svých možností. Štafeta týmu Superlife se umístila v konečném pořadí na vynikajícím čtvrtém místě.



"Jsme naprosto spokojení. Podstata prvního ročníku byla, aby se lidé dověděli, co to Gigathlon vlastně je. A následné závodění ukázalo, že je to moc bavilo," hlásil po dvoudenním klání ředitel závodu Jan Plachý. Ke spokojenosti měl důvod.

Na startu premiérového Gigathlonu se představilo 285 závodníků z devíti zemí. Účastníci závod mohli absolvovat jako jednotlivci, ve dvojicích, anebo v pětičlenných štafetách. Mužů závodilo sólo 26, ženy tři. Nejstarší závodník, který proběhl cílem, byl jednašedesátiletý Jiří Karvánek, nejlepší dle předpokladů Ramon Krebs ze Švýcarska, v alpské zemi koncept gigathlon v roce 1998 vznikl.

"Žádné závažné zranění jsme neměli, všechno proběhlo v pořádku. Brzy začneme připravovat další ročník," odfoukl z čela pomyslnou kapku potu Plachý, který měl na startu závodu i hodně VIP sportovce. Součástí štafety Superlife byl vedle vítězů výzvy Gigathlon i slavný skikrosař Tomáš Kraus nebo atletka a běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová.

Složení štafety Superlife

Plavání: Adéla Černá, dálková plavkyně
In-line: Nikola Kubelková
MTB - Tomáš Kraus, skikros
Silniční kolo - Martin Halfar, vítěz výzvy Superlife
Běh - Eva Vrabcová-Nývltová, Lukáš Hlavička

"Gigathlon ukázal, že je férový pro všechny. V lyžování jsem měla často pocit, že tam ženské nemají co dělat, ale mají spíš stát u plotny. Tenhle závod přemýšlí jinak a pro mě je to určitá satisfakce, protože nemám ráda závody, kde všichni běží stejnou trať i vzdálenost, ale ženy pak mají jiné odměny nebo jiná pravidla pro vyhlášení,“ chválila akci Vrabcová-Nývltová, která se zdatně zhostila poloviny poslední běžecké disciplíny.

Kraus pomohl vítězi výzvy Superlife

Trojnásobná účastnice zimních olympijských her totiž neběžela celý půl maraton, v polovině sobotního běhu symbolicky předala štafetu vítězi výzvy Superlife Lukáši Hlavičkovi. "Výborná akce, nic takového jsem ještě nezažil," těšilo Hlavičku, který na závěrečném úseku posunul svou štafetu ze sedmého místa na konečné čtvrté.

"Běželo se mi výborně, ale stálo mě to spoustu sil, vydal jsem se do maxima. Hrozně mi pomohl i Tomáš Kraus, který vedle mně jel celou cestu na kole, a povídali jsme o všem možném. Když jsem to pak vyprávěl přítelkyni, nevěřila, co jsme všechno probrali za témata," smál se Hlavička.

"Řešili jsme všechno, co kdo dělá, čemu se věnuje. Zjistili jsme, že nás oba zajímá osobnostní rozvoj," nastínil témata při běhu Kraus. "Pro mě to bylo v pohodě, já jel na horském kole, to Lukáš to měl asi těžší, klábosit a ještě u toho běžet, ale popral se s tím skvěle," smekl čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu a druhým dechem vychválil celou akci.

"Skvěle vyšlo počasí, dlouho jsem dělal individuální sport, takže jsem si hrozně užil být součástí týmu. Trať byla výborně značená, všude byli organizátoři," těšilo Krause, který jel svou pasáž na horském kole. "Běhat kvůli zranění nohy nemůžu a na in-linech moc nejezdím, takže MTB byla jasná volba. Ale byla to neskutečná dřina, bylo to na krev," zhodnotil své počínání na 47 kilometrů dlouhém úseku Kraus.  

Na závěr finišman Hlavička promluvil i o aplikaci Superlife. "Už tam má asi stovky záznamů a nic jiného v současné době nepoužívám. Jelikož hodně běhám, je pro mě ideální a neměl jsem s ní žádný technický problém. Ač mi jiní lidé tvrdili, že se jim to někdy seká, já tuhle zkušenost nemám, dodal vítěz jedné z výzev, na které získal možnost se Gigathlonu na Lipně zúčastnit.

Místo příští ročníku zatím není známé. O termínu ale jasno je, Gigathlon bude v Česku opět v roce 2017, a to od 1. do 3. září. Těšíte se? Těšte se!

Při Gigathlonu na Lipně si všichni, hvězdnou štafetu Superlife nevyjímaje, sáhli na dno svých možností.
Při Gigathlonu na Lipně si všichni, hvězdnou štafetu Superlife nevyjímaje, sáhli na dno svých možností.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}