4.11.2016 • 12:19

Peklem pro 400 tisíc i očistu. Dar z nebes, popsala královna Spartan Race

Vstoupit do diskuse
0

Nikdy si jídlo neužijete tak, jako když chvilku hladovíte. Tepla krbu si také nevážíte dostatečně, pokud předtím pořádně nevymrznete. "Někdy je prostě potřeba opustit komfortní zónu a sáhnout si na úplné dno sil," říká bývalá reprezentantka v běhu na lyžích a patronka aplikace Superlife Zuzana Kocumová. Vězte, ta slova mají váhu, vypustila je ústa jediné ženy, která dokázala obhájit titul na mistrovství světa ve Spartan Race. Stalo se tak v polovině října v kalifornském Squaw Valley.



Co je Spartan Race? Jeden z nejpopulárnějších překážkových závodů světa s tradicí od roku 2010, během kterého šplháte po laně, skáčete přes oheň, plazíte se bahnem i pod ostnatým drátem, taháte kameny i převracíte pneumatiky. Kdo je Zuzana Kocumová? Možná si ji pamatujete, v roce 1999 jako velká naděje českého běhu na lyžích vybojovala zlato na mistrovství světa juniorů a pak byla dlouhá léta i členkou české ženské reprezentace, účastnila se i olympiády v Naganu v roce 1998.

Spartan Race ve spojení s Kocumovou je pak vražedně úspěšná symbióza, která vyústila v posledních dvou ročnících ve dva tituly pro 37letou rodačku z Liberce. Je těžké vyhrát, ale těžší obhájit, křičí do světa sportovní klišé. Hrst pravdy na něm ale je…

"Poprvé jsem tam přijela, nevěděla, co od toho mám čekat, a vítězství byl jen neuvěřitelný bonus. Teď to bylo jiné, každý se mě ptal, zda opět vyhraji, ta očekávání byla velká. Navíc závodnic z Evropy je málo, takže přes rok nemáte moc možnost se porovnat, jak jste na tom. Takže to byla velká neznámá a zároveň obrovská prestiž, když se mi podařilo vítězství zopakovat," popsala své dojmy v rozhovoru pro Superlife Kocumová.

Letošní Spartan Race se uskutečnil stejně jako vloni ve Squaw Valley, kde se v roce 1960 uskutečnily zimní olympijské hry, v oblasti poblíž jezera Tahoe. Trať ale byla jiná, překážkami i profilem. Právě neznalost trati je základním motivem Spartan Raceu.

Kocumová skalpovala 183 závodnic

„Tím je tento závod nesmírně zajímavý, nevíte, co vás čeká. Běželo se ve 2800 metrech nad mořem, což by asi pro každého Čecha byl docela problém, mě nevyjímaje. Nejtěžší pro mě byly první dvě třetiny trati, kdy se mi od první ledové vodní lázně běželo hodně ztuha, špatně se mi dýchalo, pohybovala jsem se okolo čtvrtého místa. Až v poslední třetině jsem to setřásla, předběhla všechny soupeřky a nakonec i s poměrně jasným odstupem i vyhrála," hlásila spokojená Kocumová, která na trati strávila dvě hodiny a 47 minut a za vítězství inkasovala 15 tisic dolarů (asi 400 tisíc korun). Spartan Race a jemu podobná pekla absolvuje z přesvědčení.

"Když cítíte, jak vaše tělo funguje, i v trošku extrémních podmínkách, je to skvělý pocit. Navíc jeho popularita za oceánem je oproti Evropě stále ještě nesrovnatelně vyšší a soutěžit s tamními profesionálkami je pro nás závodníky z Evropy velká výzva," vysvětlila současná komunální politička, která předběhla 183 závodnic. Že se za rok pokusí přidat třetí titul, ale nepotvrdila.

"Nedokážu to teď říct. Existují dvě pořekadla, první aby člověk do třetice štěstí nepokoušel, a druhé, do třetice všeho dobrého. Tak uvidím, jaké si zvolím, každopádně nijak neplánuju, hodně bude záležet na mém zdravotním stavu, který bohužel není stoprocentní. Každopádně první titul mistryně světa navždy zůstane darem z nebes, na to nikdy nezapomenu, i kdybych se na start vrcholového závodu ve Spartan Race už nikdy nepostavila,"," uzavřela Kocumová.

Pátý triumf ve Spartan Race. Super vykročení z komfortní zóny, říká Kocumová
Video se připravuje ...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}