5.4.2017 • 14:16

Vítěz výzvy Superlife běžel půlmaraton: Nejtěžší byly dlažební kostky

Vstoupit do diskuse
0

Elitní světoví a čeští vytrvalci a zhruba jedenáct tisíc rekreačních běžců se v sobotu zúčastnilo Pražského půlmaratonu. Mezi odvážnými nechyběl ani vítěz výzvy Superlife Adam Galdia. "Bylo to něco neskutečného," hlásil v rozhovoru 39letý český běžec.



V sobotu to byl v hlavním městě vůbec velký běžecký svátek. Na Pražském půlmaratonu padl světový rekord, když závod žen vyhrála Keňanka Joyciline Jepkosgeiová v čase 1:04:52 a jako první vytrvalkyně v historii se dostala pod hranici jedné hodiny a pěti minut.

Závod mužů vyhrál s minutovým náskokem před keňskými pronásledovateli Etiopan Tamirat Tola v čase 59:37, pošesté v historii se tak vítěz půlmaratonu v Praze dostal pod hodinovou hranici. Adam Galdia proťal cíl v čase 1 hodina a 51 minut.

"Bylo to vynikající, jednoduše neskutečné. Nikdy jsem nic podobného neabsolvoval. Atmosféra byla úžasná, fanoušci obklopovali skoro celou trať, počasí také vyšlo. Svítilo slunce, ale přehnané vedro nebylo," těšilo vítěze výzvy Superlife, kterého pořadatelé registrovali v cíli na 3617. místě.

Trať dlouhá necelých 21 km dala rodákovi ze Smolkova slušně zabrat. "Nejtěžší byly asi dlažební kostky, na nich jsem nikdy neběžel. A také strašně moc účastníků, dalo mi strašnou práci se před někoho na trati vůbec dostat," vyprávěl Galdia.

Sám běhá pro zábavu, je to jeho velký koníček, ale úplným elévem také není. "V současné době běhám tak 10 až 15 kilometrů denně, ale bývalo i lépe. Jeden čas jsem běhal klidně 40 kilometrů, teď už na to bohužel nemám tolik času. Na aplikaci Superlife mě baví možnost se porovnávat s ostatními, motivuje mě to," dodal brzy 40letý závodník, který v civilním zaměstnání pracuje v povrchové úpravě materiálů před nátěrem.

A jak si vedli nejlepší čeští běžci? Nejlepší byl sedmnáctý Jiří Homoláč v osobním rekordu 1:03:23. Eva Vrabcová doběhla jedenáctá a na český rekord Aleny Peterkové z roku 1994 tentokrát nezaútočila. Časem 1:11:45 za ním zaostala o 43 sekund.

Homoláč strávil dva a půl měsíce před závodem tréninkem v nadmořské výšce 2400 metrů v Keni, odkud se vrátil ve čtvrtek po 28 hodinách cesty. "Jsem sice trochu unavený, ale ten přechod jsem zvládl velmi dobře. Běželo se mi fantasticky, s novým osobákem o půl minuty naprostá spokojenost," řekl nejlepší domácí závodník.

Druhý Čech Vít Pavlišta na něj ztratil přes tři minuty.

Výhody aplikace Superlife: Patroni a motivační prvek
Video se připravuje ...

Český běžec Jiří Homoláč se raduje v cíli Pražského půlmaratonu z překonání osobního rekordu
Český běžec Jiří Homoláč se raduje v cíli Pražského půlmaratonu z překonání osobního rekordu


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}