4.7.2019 • 05:00

Hrubce nakopla k titulu, teď novinku zkouší softbalistky: Hned jsme se zlepšily!

Vstoupit do diskuse
0

Oči na míč! Nejpoužívanější trenérská hláška má v softbalu své opodstatnění. České reprezentantky těží na mistrovství Evropy v Ostravě a Frýdku-Místku i z neurovizuálního tréninku Dynaoptik, který už pomáhá elitním hokejovým brankářům nebo basketbalistům. „Tělo vedou oči a pálkařky mají v průměru 0,3 setiny sekundy na to, aby rozpoznaly rotaci a vyhodnotily ideální řešení,“ říká trenér Vojtěch Albrecht. Novinka má úspěch, Češky na šampionátu vyhrály sedm zápasů z osmi, pálí velmi dobře a vybojovaly postup do olympijské kvalifikace.



České softbalistky se chtějí probít na olympiádu do Tokia 2020. Ke klasickému drilu přidaly hned několik technologických novinek. Oční trénink, elektronická vyhodnocování odpalů, širokou databázi nejlepších soupeřek. Na mistrovství Evropy v Ostravě a Frýdku-Místku se z unikátního mixu snaží vydolovat úspěch.

„Každé oko má šest svalů, které jím hýbou,“ líčí Radovan Knap, odborník na neurovizuální systém. „My je potřebujeme softbalistkám nastavit tak, aby fungovaly synchronně. Aby šly obě oči na jeden bod a měly jeden obraz. Čím lépe uvidí, tím rychleji budou reagovat. Tím rychlejšími a úspěšnějšími budou hráčkami.“

Systém Dynaoptic zatím využívali především hokejoví brankáři. Třinecký Šimon Hrubec se na oční trénink zaměřil před začátkem minulé sezony a pomohl mu k extraligovému titulu i k nominaci na zápas o bronz na mistrovství světa. Využívá ho i Devan Dubnyk z Minnesoty. Zrak piluje na klinice True Focus Vision a pochvaluje si, že trénink vizuálního systému a mozkových reakcí zásadně mění schopnosti sportovce. Stejné poznatky mají i basketbalisté Nymburka.

VIDEO: Podívejte se na trénink Šimona Hrubce


Rychlejší orientace, zlepšení koordinace, zvýšení koncentrace. To vše potřebují softbalistky na pálce i při hře v poli. Trénovaly se speciálními brýlemi pro hru pod umělým světlem, pilovaly rychlost zaostřování mezi pohybujícími se předměty. Cílem je zrychlit a zkvalitnit přenos informací mezi mozkem a tělem.

„Vedeme je tím nejen k lepším odpalům, ale také k rychlejší a přesnější hře v obraně. Tělo totiž vedou hlavně oči,“ vysvětluje trenér Vojtěch Albrecht. „O každé hráčce máme analýzu jejího zraku a neurologických procesů, s tím pracujeme. Měli jsme vlastní program na míru, některé hráčky se hned zlepšily. Rozcvičku na oči máme zařazenou i před zápasy. Neurologická část je zaměřená na učinění správného rozhodnutí v krátkém čase.“

To potvrzuje i vnější polařka Lucie Petrásková, kapitánka české reprezentace. Nová metoda má podle ní pozitivní efekt i při chytání míčů v poli. Nejenom na pálce. „V poli to cítím opravdu hodně,“ potvrzuje Petrásková. „Až jsem byla překvapená, jakým způsobem. Rovné míče teď přečtu mnohem dříve, rozhodnu se lépe. Jestli mám za ním vyrazit nebo jestli mám počkat.“

České softbalistky využívají i další technické vychytávky. Jako speciální tréninkové pomůcky jim například slouží čipy uchycené na pálce, které měří úhly při kontaktu s míčem, rychlost rukou a čas švihu. Nově k tomu mají i širokou databázi elitních soupeřek, aby je spolu s trenéry dokázali v zápasech lépe „číst.“ V databázi je 150 nejlepších pálkařek a 10 nejlepších nadhazovaček. Jaké mají varianty nadhozů, kdy je používají, jaké mají grify.

Inovativnější přístup mají také k psychologické přípravě. „Jsme sice kolektivní sport, ale zápas rozhodují individuální výkony,“ vysvětluje Albrecht. „Víme, že každá hráčka je naprostý originál. Jinak reaguje na stresové chvilky či různé momenty. Nenutíme je, aby se ve svých projevech nějak podřizovaly příliš striktním týmovým pravidlům. Snažíme se mít přehled o psychických stavech hráček a stavět i na tom. Olympiáda je ultimátní výzva, snažíme se jí věnovat i obětovat maximum.“

Zleva Dorota Auguleviciuteová z Litvy a Julie Coufalová z České republiky
Zleva Dorota Auguleviciuteová z Litvy a Julie Coufalová z České republiky


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}