Romana Barboříková
14. června 2019 • 18:00

Atomium, Oblouk i legendy. Unikátní žluté dresy pro každou etapu Tour!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se řekne Tour de France, napadne vás větší symbol než žlutý dres? Většinu ne. A právě tento trikot sehraje významnou roli i při letošním vydání Staré dámy. Oslaví totiž 100 let. A organizátoři nejslavnějšího cyklistického závodu planety vymysleli, jak si tyto kulatiny připomenout. Při 106. ročníku nebude jedna podoba maillot jaune, ale hned 20. Po každé etapě dostane lídr celkového pořadí speciálně potištěný exemplář. Začne se bruselským Atomiem, dále bude na dresu třeba Eddy Merckx či Bernard Hinault a končit se bude Vítězným obloukem. Na všechny podoby žlutého dresu se podívejte v GALERII.



Žlutá barva. Proč právě ona? Neexistuje na to jednoznačná odpověď. Jedna z teorií mluví o žluté barvě papíru, na kterém vycházel list L´Auto, který stál za zrodem Tour de France. Druhá, pragmatičtější, říká toto: zakladatel a tehdejší ředitel Tour Henri Desgrange měl za úkol odlišit lídra závodu od ostatních. Rozhodl se, že to udělá trikotem jiné barvy. Jenže v poválečném období, kdy byla o zboží nouze, byl v obchodu ve více velikostech dostupný pouze svršek žluté barvy.

A tak se 19. července 1919 objevil žlutý dres poprvé v pelotonu při Tour de France. Jeho prvním nositelem byl Eugène Christophe, kterému se ale barva ani trochu nelíbila. „Pokřikují na mě: Kanárku!“ stěžoval si, ale nebylo mu to nic platné. A dnes je tento dres symbolem Tour a každý cyklista touží po tom ho alespoň jednou obléknout.

Letos pro to mají závodníci ještě větší motivaci. Žádný žlutý dres totiž nebude stejný. Aby připomněli nejvýznamnější události a osobnosti, rozhodli se pořadatelé vyobrazit je na dresu pro lídra Staré dámy. A tak bude k vidění 20 originálních „žluťáků“, na nichž bude třeba bruselské Atomium, to pro vítěze úvodní rovinaté etapy, kde se očekává sprinterský dojezd. ¨

Do 2. etapy: Brusel Královský palác-Brusel, Atomium: stavba typická pro Brusel, která vznikla při příležitosti Světové výstavy v roce 1958
Do 2. etapy: Brusel Královský palác-Brusel, Atomium: stavba typická pro Brusel, která vznikla při příležitosti Světové výstavy v roce 1958

Při zastávce v Belgii pak nemůže chybět portrét legendárního Eddyho Merckxe, z osobností pak nechybí Bernadr Hinault, další pětinásobný vítěz Tour de France a Jacques Anquetil či Miguel Indurain.

„Dresy jsou v tomto roce jedinečné, každý je jiný a znázorňuje místa, kudy Tour projíždí nebo šampiony, kteří hodně přispěli do úspěšné historie Tour de France. Budeme začínat v Bruselu, kde bude na prvním žlutém dresu znázorněno Atomiun, na tom posledním bude zase Vítězný oblouk a Champs-Elysées v Paříži. Zatímco na ostatních uvidíme například portréty Bernarda Hinaulta, Eddyho Merckxe, Jacquese Anquetila and Miguela Induraina. Bude to něco opravdu speciálního ke 100 letům žlutého dresu,“ přiblížil ředitel Tour Christian Prudhomme.

Zatímco pro závodníky bude k dispozici 20 různých dresů, fanoušci si budou moci zakoupit repliky se třemi z těchto motivů: Atomium, horská krajina a Vítězný oblouk.

Dresy na Tour de France

Žlutý dres oblékne po každé etapě vždy vedoucí závodník celkového individuálního pořadí.

V zeleném dresu závodí nejlepší jezdec sprinterské klasifikace, do které se získávají body na jednotlivách sprinterských prémiích. Těch bývá vypsáno několik v každé etapě.

Puntíkatý dres náleží průběžně nejlepšímu vrchaři - zde se boduje úspěch na vrchařských prémiích, které jsou vždy určeny dopředu.

Bílý dres obléká nejlepší jezdec do 25 let v celkovém průběžném pořadí.

Bojovník dne, na kterém se shodne osmičlenná komise odborníků, získává právo jet s číslem v červeném poli.

Vedoucí tým týmové klasifikace, do které se započítávají vždy časy tří nejlepších závodníků, vozí černá čísla na žlutém podkladu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud