23. února 2018 • 14:35

V olympijském parku v Brně fandila hokejistům tisícovka lidí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Semifinálový duel českých hokejistů s Ruskem sledovala u velkoplošné obrazovky v pavilonu "Z" v olympijském parku na Brněnském výstavišti nakonec až tisícovka fanoušků. Porážka 0:3 je zklamala, nicméně bojovný výkon svěřenců trenéra Josefa Jandače ocenili skandováním "Hoši, děkujem." Do olympijského parku v Ostravar Aréně přilákal zápas o něco málo víc zvědavců, než ve všední dny bývá zvykem. Tribunu uvnitř haly obsadila zhruba stovka diváků.


Brány olympijských parků se oproti jiným dnům kvůli hokeji otevřely o půl hodinu dříve. V Brně návštěva narůstala; na konci první třetiny už bylo před obrazovkou téměř 600 lidí. Hokejistům fandili převážně mladí, od žáků základních škol po vysokoškoláky, mezi návštěvníky ale nechyběli ani dospělí a senioři. Část fandů přišla v dresech a s českými vlajkami.

"Je škoda, že jsme prohráli. Ale hokej to byl pěkný. Bohužel Růžička neproměnil šance ve druhé třetině. Musíme doufat, že alespoň v boji o bronz předvedeme dobrý výkon, který povede k vítězství," řekl ČTK jeden z fanoušků, který přišel na hokej mezi prvními hned po otevření pavilonu a celou dobu vytrvale fandil.

Od druhé třetiny se už v hale fandilo hodně hlasitě. Napětí vzrůstalo při neproměněných šancích. V závěru utkání i při nepříznivém skóre začali fanoušci skákat při pokřiku "Kdo neskáče, není Čech."

"Atmosféra tady byla suprová. Mám takovou kulisu raději, než sedět někde v klidu doma. Uvažoval jsem, že bych v případě našeho postupu do finále jel do Prahy. Takhle zůstanu na boj o bronz v sobotu po poledni tady v Brně," řekl fanoušek.

Hokejové dění na festivalu v Brně bude pokračovat i odpoledne, od 16:00 je na programu autogramiáda hráčů a legend Komety. Ze současných hokejistů přijdou mezi fanoušky Martin Nečas, Jan Hruška, Tomáš Bartejs, Martin Dočekal, Alexander Mallet, Marek Langhamer a Martin Zaťovič. Představí se i legendy Zdeněk Kepák, Jaromír Meixner, Josef Černý, Karel Skopal, Milan Kokš, Vladimír Nadrchal, Ivo Winkler a Rudolf Potsch.

V Ostravě zhruba stovka diváků převážně mlčky sledovala marné snažení českého týmu. Když sedm minut před koncem neproměnil šanci Koukal, v hledišti to jen zklamaně zašumělo. "Teď už tomu moc nevěřím. Ale popravdě řečeno jsem zázraky nečekal. Celý ten turnaj bez hráčů NHL je stejně zvláštní a člověk to ani tak moc neprožívá. Ale nápad toho olympijského parku se mi líbí hodně a jako kluk bych z toho byl nadšený," řekl ČTK čtyřicátník postávající před kostkou.

V kulise televizního přenosu se přímo pod kostkou proháněly na ledové ploše desítky školáků, které ale hokejové dění nad hlavami nevzrušovalo. Jelikož venku mrzlo, v pětistupňovém mrazu u velkoplošných projekcí stepovali s grogem v rukou jen jedinci. A mezi sportovišti pendlovali žáci z ostravských škol.

Ke čtvrtečnímu večeru navštívilo olympijský festival v Ostravar Aréně zhruba 52 tisíc návštěvníků. Dalších 15 tisíc jich bylo v lyžařských areálech a devět tisíc došlo do parku s korejskou vesničkou v centru města na Masarykově náměstí. Poslední nával lidí se čeká o víkendu. "O sobotě a neděli sem přijde deset tisíc lidí, to je tří až čtyřnásobek všedního dne. Vzhledem k tomu, že olympiáda končí, čekáme možná i rekordní návštěvu," uvedl jeden z pořadatelů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud