Adam Nenadál
31. července 2011 • 14:26

BLOG: Hon na beznohého Pistoriuse? Nechte toho chlapa běžet!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ADAM NENADÁL - Příběh jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse je fascinující a tragikomický zároveň. Chlapík s amputovanýma nohama, který na karbonových protézách běhá tak dobře, že nedávno splnil limit na MS, už několik let nedává spát atletickým puristům.



Naposled se do Pistoriuse pustil jeho krajan Ross Tucker, uznávaný vědec, specializující se na atletiku a cyklistiku. Co mu na beznohém čtvrtkaři vadí?

To, co mnoha dalším. Supermoderní protézy prý Pistoriusovi poskytují výhodu nad ostatními běžci. K podobnému názoru došla v roce 2008 i atletická federace IAAF, která dokonce zakázala Pistoriusovi závodit na jejích mítincích a na OH v Pekingu. Arbitráž nakonec rozhodnutí zvrátila v atletův prospěch.

Zůstává mi nad tím rozum stát.

V tomhle vleklém sporu jsem na Pistoriusově straně. A ne kvůli nějakému „upatlanému“ soucitu s postiženým chlapíkem, který se vzepřel svému osudu a kterému by tím pádem mělo projít všechno. Kdepak; selským rozumem lze poměrně nekomplikovaně dojít k tomu, že beznohý člověk na protézách nemůže mít jaksi z principu výhodu nad zdravými atlety.

 

Ano, karbonové protézy jistě bezvadně pruží, Pistorius je díky nim lehčí a má i delší krok. To vše lze vědecky doložit a je to pravda. Jenže, sakra, nemá na nich přece žádný raketový motor nebo trysky. Běží jako všichni ostatní s tím, co má k dispozici. Technika mu pouze  umožnila vypořádat se se svým handicapem tak, že se může měřit s ostatními.

Měl by snad Pistorius zažádat o horší protézy? Třeba o ty, které pruží o něco méně - aby tolik nepobuřoval? Proč by nemohl využít všech vymožeností moderní vědy? Netrénují snad i ostatní atleti s využitím veškerých dostupných technických zázraků?

Mimochodem: zas až tak velkou výhodu protézy Pistoriusovi neposkytují. Letos má nejlepší sezonu v životě a stejně je jeho čas 45,07 až na šestnáctém místě světových tabulek.

Znovu opakuji: nepíšu tohle kvůli „povinnému“ dojetí (o které Pistorius a jemu podobní bojovníci stejně asi nestojí) nad tklivým příběhem. Jen mi připadá bláznivé šikanovat někoho, kdo zjevně nijak nepodvádí.

Zkrátka – nechte toho chlapa běžet.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud