Adam Nenadál
23. listopadu 2011 • 00:33

Shaquille O'Nealovi projde úplně všechno. Je větší než život

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG - Shaquille O´Neal není muž, který by utíkal před kontroverzemi. Dokázal to i ve své nové autobiografii „Shaq Uncut“, která právě vychází. Obr, který se letos rozloučil s NBA, nenechává v knize suchou nit na polovině velkých osobností slavné ligy.



V angličtině existuje pro lidi O´Nealova typu výraz „larger than life“, tedy „větší než život.“ U chlapa velkého 217 cm a vážícího 150 kg (často ale spíš více) to platí doslova.

Když byl O´Neal na vrcholu, byl prakticky nezastavitelný. Žádný jiný hráč kromě Michaela Jordana nedominoval basketbalu tak přesvědčivě, jako populární Shaq.

Basketbalové puristy ale dráždil celou svou kariéru: nikdy se nenaučil pořádně trestné hody, kromě bourání soupeřů stíhal natáčet rapová alba, podprůměrné filmy a hlavně moře reklam.

Byl rád ve světle reflektorů, byl rád slyšet. Lidé mu vyčítají, že částečně promrhal svůj talent (jako by čtyři mistrovské prsteny za vítězství v NBA a tři trofeje pro nejužitečnějšího hráče finále nestačily…).

Spoustu lidí určitě naštve i autobiografií „Shaq Uncut“. Na knize je pozoruhodné to, že podle ukázek se v ní O´Neal pořádně „odkopává“ a ukazuje se jako egoistický potížista: jednou chtěl vyprovokovat rvačku s trenérem, intrikařil, spoluhráčům vyhrožoval, že je „zabije“, když mu nebudou přihrávat, flákal se při trénincích, narušoval chemii v mužstvu.

Chtěli byste takového chlapíka za spoluhráče?

Ovšem že ne.

Ale platili byste za jeho zápasy?

Já stoprocentně. O´Neal byl přes všechny svoje chyby jedním z nejzábavnějších profesionálních sportovců všech dob, jak ukazuje třeba tohle video:

Ne, Shaq nebyl jen basketbalista. Byl to klaun mnoha tváří, který rád bavil sebe i ostatní:

Proto mu „Shaq Uncut“ u fanoušků projde. Zatímco jiní sportovci by po podobných přiznáních získali nálepku arogantních sobců, O´Nealův obraz zůstává stále stejný: hráč, který potřeboval ke své velké show pódium jen sám pro sebe. Ostatní kolem sebe moc nesnesl.

Byla to daň za skvělé roky NBA, kterou tohle věčné – a někdy trochu rozmazlené – dítě bavilo miliony fanoušků na celém světě.

Díky Shaqu!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud