Adam Nenadál
20. července 2012 • 15:04

Nástupce Dream Teamu 1992 čeká vyspělá civilizace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to jedno z velkých témat blížící se olympiády: obhájí hvězdami nabitý tým USA zlato v basketbalovém turnaji mužů? Málokdo o tom pochybuje. Přestože Američané přišli o pár velmi dobrých hráčů, mužstvo kolem Bryanta, Jamese a Duranta je na úplně jiném „levelu“, než ostatní reprezentační výběry, které se v Londýně představí.



O to větší tlak ale hvězdy NBA pocítí. Zaváhání by bylo nepochopitelné, šokující. Letos je to navíc přesně dvacet let od olympiády v Barceloně, kterou okouzlil legendární Dream Team. Jordan, Magic, Pippen, Barkley, Bird, Ewing a další tehdy změnili tvář nejen basketbalu, ale celého olympijského hnutí. A vlastně celého sportu, z kterého se i díky fantastickému úspěchu Dream Teamu stal globální marketingový fenomén.

Srovnání s originálním Dream Teamem se letošní „Dream Team“ zkrátka nevyhne. A musí být připraven, že málokdo se postaví na stranu současného výběru (přestože ten je jeden z nejsilnějších, který kdy Američané na OH vyslali).

Bylo to vidět hned po nedávném přípravném zápase, který James, Durant, Bryant a spol. vyhráli nad Brazílií „jen“ o 11 bodů, když po první čtvrtině dokonce dotahovali ztrátu! „Nepamatuju si, že by první Dream Team někdy prohrával v jakémkoliv zápase,“ popíchl na Twitteru své někdejší kolegy Shaquille O´Neal.

„Kdybych měl oba týmy srovnat, přiklonil bych se samozřejmě k tomu z Barcelony,“ prohlásil dokonce i Barack Obama, který vítězství nad Brazilci osobně sledoval.

A Jordan s Barkleym, dvě největší „barcelonské“ hvězdy, si zase rychle pospíšili s „utřením“ Kobeho Bryanta, který se odvážil tvrdit, že by on a jeho reprezentační spoluhráči porazili tehdejší legendy v přímé konfrontaci. „Musel jsem se smát, když jsem slyšel, co řekl,“ reagoval Jordan.

Srovnávání obou týmů je sice nevyhnutelné, ale zároveň nespravedlivé k tomu letošnímu. Světový basketbal udělal za posledních dvacet let - mimo jiné právě díky „osvětě“ Dream Teamu z Barcelony - obrovský pokrok.

NBA se otevřela zahraničním talentům a mezinárodní basketbal je díky odlišným pravidlům pro Američany stále dost obtížný. Zatímco Jordan a jeho spoluhráči narazili v roce 1992 na basketbalové primitivy (berte to, prosím, s velkou mírou nadsázky!), letos čeká jejich nástupce setkání s moderně vyzbrojenou basketbalovou civilizací, která před kolonizátory ztratila veškerý ostych.

I přesto ale na zlato tipuji tým USA. A bude se na co dívat!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud