Adam Nenadál
28. července 2012 • 01:00

Jak jsem si zrežíroval vlastní zahajovací ceremoniál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Idylická krajina anglického venkova, ovce, koně, 80 000 fanoušků, 10 000 účinkujících... Jasně, bylo to velkolepé zahájení. Ještě aby nebylo – celková suma za realizaci taškařice, kterou si vymyslel a naplánoval oscarový režisér Danny Boyle, se vyšplhala na astronomických 700 milionů korun.



Neříkal náhodou někdo něco o „skromné olympiádě“?

Zahajovací a závěrečný ceremoniál jsou na každých olympijských hrách pod drobnohledem fanoušků i médií.

Mají představit charakteristické rysy pořadatelské země a zdůraznit to, na co jsou domácí příznivci nejvíce hrdí.

Z ceremoniálu se sice často stává spíše opulentní laserová megashow plná nejrůznějších technických vymožeností za neuvěřitelné peníze, ale to už prostě k současné podobě olympiády patří.

Slavnostní zahájení londýnské olympiády - režisér Adam Nenadál by radši viděl Johna Cleese
Slavnostní zahájení londýnské olympiády - režisér Adam Nenadál by radši viděl Johna Cleese

Přesto se najdou výjimky, na které se jen tak nezapomíná. Třeba když australští rockeři Midnight Oil hráli na závěr olympiády v Sydney 2000 svůj hit Beds Are Burning v tričkách s nápisem „SORRY,“ což byl vzkaz původním obyvatelům Austrálie. To má koule, uznale jsem tenkrát pokyvoval hlavou.

A víte co?

Pojďme na chvíli předstírat, že organizátoři Her se nakonec s Dannym Boylem nedohodli a obrátili se proto na jen o něco málo věhlasnějšího Adama Nenadála. Tak kdo by podle mě neměl na zahajovacím ceremoniálu letošní olympiády chybět?

1. MORRISSEY

Neexistuje více „britský“ zpěvák, než někdejší frontman legendárních The Smiths, které si sami Angličané několikrát zvolili za svou nejoblíbenější kapelu všech dob (ano, The Smiths v těchto anketách často porážejí i The Beatles!).

Obdivovatel Oscara Wildea sice nade vše miluje svůj rodný Manchester a nemůže vystát královnu, ale sakra – tenhle ceremoniál přece režíruju já, tak to bude po mém! Navíc, tahle provokující hymna by se na zaplněný stadion náramně hodila.

2. BOBBY CHARLTON

Jistě, srdce sira Charltona také bije jen pro Manchester (samozřejmě United), ale Anglie přece dala světu fotbal, nejpopulárnější hru – a kdo je nejslavnějším žijícím anglickým fotbalistou? Samozřejmě že Bobby Charlton.

Mohl by třeba připomenout Neymarovi, Ronaldovi a dalším současným hvězdám, které se s gelem na vlasy mazlí stejně jako s míčem, že k famózním výkonům stačí i pořádně prořídlá kštice s „přehazovačkou.“

3. LONDON CALLING

Znáte víc „londýnštější“ skladbu než London Calling od The Clash? Asi ne, že? Joe Strummer, kytarista a zpěvák téhle legendární kapely, by sice aktuální provedení téhle geniálně jednoduché písničky sledoval „jen“ z nebe, ale coby režisér bych určitě našel cestu, jak London Calling připomenout.

4. MLHA

Jsme sakra v Londýně, ne? Tak aspoň pár cárů... Když větru dešti poručili v Pekingu, tak to určitě zvládneme i v Anglii.

5. JOHN CLEESE

Nemůžu si pomoct, olympijský oheň měl podle mě zapálit John Cleese z Monty Pythons. Bylo by to překvapivé, hezky by to narušilo olympijskou strnulost a zkostnatělost, a byl by to fór z nejlepší tradice britského humoru.

Musíte také uznat, že Cleese v sobě má jistou ceremoniálnost, nezdá se vám? A třeba by došlo i na švihlou chůzi...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud