Adam Nenadál
9. června 2018 • 16:22

Famózní Golden State Warriors: do finále NBA dorazila se smrští trojek i nuda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Červen byl pro fanoušky NBA vždy vrcholem roku. Kdo by se netěšil na finále nejlepší basketbalové ligy světa? Zvykejme si ale, že v příštích letech se to nejzajímavější bude odehrávat v play off a v základní části. Finále bude o tom, zdali se týmu, který se postaví proti Golden State Warriors, podaří v sérii vyhrát jeden nebo dva zápasy.



Cleveland Cavaliers, letošní sparingpartneři Warriors, neurvali ani jedno jediné vítězství. A to jejich lídr LeBron James ukončil finálovou sérii s úžasnými průměry 34 bodů, 8,5 doskoku a 10 asistencí na zápas... Golden State i tak vyhráli čtvrtý duel 108:85 a slaví třetí titul za poslední čtyři roky. Nutno zdůraznit, že je to titul zasloužený – klub ze San Francisca předvádí chytrý a krásný basketbal, hvězdy se podřizují celku, trojky prší jedna za druhou, i ti nejlepší hráči hrají nesobecky...

Tak proč je to sakra taková nuda?

Protože dva roky starý příchod Kevina Duranta bezprecedentně změnil rozložení sil v NBA. Warriors jsou prakticky neporazitelní a ještě dlouho budou: tři tituly za čtyři roky? To je jen takový hezký začátek. Dokud vydrží pohromadě jádro týmu Durant, Curry, Thompson a Green (a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to spolu borce nebavilo), může k nim kouč Steve Kerr postavit z lavičky prakticky kohokoliv – a žádný tým NBA nemá v sérii na čtyři vítězství šanci. Vždyť v dresu Warriors letos slaví i hráči jako JaVale McGee nebo Nick Young, kteří byli celou svou kariéru v NBA fanouškům spíš k smíchu.

Není samozřejmě chybou Golden State, že jsou TAK dobří. Vzrušující podstatou NBA ale vždycky byla nejistota, moment překvapení, neočekávaný zvrat v sérii či v osudu celého klubu.

Vždyť i Michael Jordan nešel do všech svých šesti finále jako jednoznačný favorit: v roce 1993 se více věřilo Phoenix Suns v čele s Charlesem Barkleym, a také o pět let později byl triumf Jordanových Bulls nad Utah Jazz spíše překvapením.

Thompsonovi je teprve 28 let, Durant je jen o rok starší, Currymu je třicet. Tenhle tým může „s prstem v nose“ přidat další čtyři tituly v řadě. Můžeme to brát jako epochální přepisování historických milníků ligy, nebo jako mrtvé období v historii NBA. 

Snažím se v sobě poctivě nastartovat elán pro ten první přístup (aby byl červen zase basketbalovým svátkem), ale zatím se mi to nedaří...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud