18. ledna 2013 • 07:55

Přiznání dopingu? Armstrong chce spíš získat ztracenou kontrolu

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten příběh byl perfektní, ale nebyl pravdivý. Dopoval jsem od poloviny 90. let a při všech sedmi vítězstvích na Tour de France. Považoval jsem doping za běžný, neměl jsem pocit, že podvádím. To je pár základních myšlenek z přiznání Lance Armstronga v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou.



Armstrong v křesle texaského hotelu ve své podstatě potvrdil jen to, co už bylo známé díky mnoha svědectvím a zprávě Americké antidopingové agentury USADA. Popřel, že by Mezinárodní cyklistické unii dával peníze úlitbou za zakrytý test. Což nezavdává naději k tomu, že by měl v druhém dílu rozhovoru přinést zásadní odhalení o funkcionářích, o nichž se spekulovalo.

Nemluvil ani o nikom dalším, nechvalně proslulého lékaře Michele Ferrariho jen označil za chytrého muže. Že byl dobře připraven od právníků ukazuje i to, že raději nechal bez odpovědi otázky na svědectví Betsy Andreuové o tom, že doping přiznal už lékařům v době, kdy onemocněl rakovinou. Uvedl, že by byl ochoten jít svědčit před „usmiřovací“ komisi, pokud by byl pozván. Nic tedy zatím nenaznačuje, že by měl během dvoudílného rozhovoru pronést průlomové informace.

Moderátorka se v první části sice dotkla řady palčivých témat, ale mnoho otázek ještě zbylo. Zatím těžko říct, zda na ně dojde, neboť poutání na druhý díl slibovalo debatu o Armstrongově touze vrátit se ke sportu, o nadaci Livestrong, jeho mamince a dětech. Tedy spíše o lidských tématech, jež jsou pro show slavné Oprah vhodnějších než otázky o dopingu vedené do hloubky.

Paradoxně nejzajímavější tak byly pasáže, v nichž Armstrong odhaloval sám sebe. Třeba když připustil, že chtěl vyhrávat za každou cenu. Že zastrašoval ty, kteří se proti němu postavili. Nebo když popisoval, kterak se během 40minutového telefonátu omlouval Betsy Andreuové za to, co o ní řekl. Uznal, že ji nazval bláznivou mrchou, ale nikdy prý o ní neřekl, že je tlustá. Jako by zrovna to byla ta nejdůležitější pasáž.

I tady se projevila jeho snaha o kontrolu každého detailu příběhu kolem něj, kterou vynikal i při závodění. A o kontrolu tu jde i tentokrát. Armstrong během posledních měsíců po zveřejnění zprávy Americké antidopingové agentury USADA a jeho potrestání ztratil vládu nad děním kolem sebe, což ostatně sám během rozhovoru několikrát zmínil. Dobře připravené přiznání mu má pomoct získat ji zpět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud