Ivo Pospíšil
15. prosince 2015 • 05:00

Moravec a spol. jsou v útlumu. Biatlonisté ale mají patent na návrat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to úvod sezony, jaký si přáli. Ani omylem. Zatímco Gabriela Soukalová vede Světový pohár, oni čekají na první umístění v nejlepší desítce a po zpackané štafetě naštvali i šéftrenéra Ondřeje Rybáře. Je potřeba se smířit s tím, že čeští biatlonisté jsou aktuálně v útlumu a hledají cestu, jak se z něj dostat ven. Minulost však ukázala, že jestli něco umí, pak se sebrat a vrátit se ještě silnější.



Namlsali fanoušky výtečnými výsledky i řadou pódií. Teď se na jejich výsledky kouká pochopitelně hůř…Ondřej Moravec třiadvacátý ve Světovém poháru, Michal Šlesingr dokonce čtyřicátý… žádné vytáčky, start sezony biatlonistů zůstává bezpochyby za očekáváním.

Po pěti individuálních závodech nejsou jak stupně vítězů, tak ani umístění v první desítce. Na rozdíl od skeptiků, kteří v tom vidí ústup ze slávy, já bych to považoval spíše za hluchý okamžik – krizi, která časem odezní. Je jen otázka času, zda to bude za týden, dva nebo ještě déle.

Věřím, že to ale do březnového mistrovství světa určitě bude.

Ano, Ondřej Moravec hledá svou běžeckou formu, Michal Šlesingr se trápí na střelnici a vše o víkendu nešťastně korunoval i Michal Krčmář, kvůli jehož chybám skončila štafeta na velmi slabém šestnáctém místě. Nevěřím však, že by čeští biatlonisté pod propracovaným tréninkovým systémem Ondřeje Rybáře něco zanedbali.

Spíše jde o zbytečné chyby v daný moment, útlum formy, nahlodanou psychiku po nepovedených závodech, nebo i třeba ne zcela nadstandardní lyže.

Není tajemstvím, že šéf servismanů Danilo Müller je expertem na mokrý sníh – díky jehož máze získali Češi řadu medailí. V Östersundu ani v Hochfilzenu ale takový typ sněhu nebyl, šlo spíše o ledový sníh, na němž Češi nijak nelítali.

Rovněž Ondřej Rybář ví, že tohle není optimální situace a už proto spustil analýzu, která by měla vést k příčinám současného útlumu. Neztrácel bych však naději. Vždyť víte velmi dobře, jak tým kolem něj umí vygradovat formu na vrcholné akce a jak v nich Ondřej Moravec umí sbírat medaile.

A jestli čeští biatlonisté v posledních letech něco ukázali, pak schopnost vylétnout z pozadí k elitě.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud