Ivo Pospíšil
17. června 2017 • 07:12

Česká basketbalová slabota. Vzít za to teď musí na ME zkušené

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemá cenu si nic zastírat. Obměna, neobměna… tohle byl hodně slabý začátek. Prohra s Ukrajinou 47:59 na úvod domácího ME odrazila nejen stávající útlum českého ženského basketbalu ale i dnes nahnala hráčky trenéra Ivana Beneše do nepříjemné role. Musí nutně porazit Maďarky, aby neskončily před vlastními fanoušky ještě hůř. Vlastně úplně nejhůř v historii…



Připomíná to trochu situaci před čtyřmi lety, kdy české basketbalistky prohrály na úvod ME s Bělouruskem 39:60 a ještě se jim zranila Jana Veselá. Pak se ale sebraly a urvaly na šampionátu šesté místo. V souvislosti s tím, jak situace na domácím ME aktuálně vypadá, by bylo takovéto umístění nyní úspěch.

Jasně, trenér Ivan Beneš si vyhlásil za cíl čtvrtfinále, což by, ruku na srdce, na současný výběr, který stále nevyřešil odchody svých bývalých ikon jako Hany Horákové, či Evy Vítečkové, bylo opravdu povedeným zářezem. S výkonem, který ale české basketbalistky předvedly včera, by si ale o něj neřekly ani proti jiným soupeřům.

30,8% úspěšnost střelby, 4,8% úspěšnost tříbodových pokusů, o 12 doskoků méně než soupeř, který počítal před turnajem zranění jedné pivotky za druhé, nebo i fakt, že během první půle nabraly ztrátu až 23 bodů?

Ten zápas jim prostě hrubě nevyšel. A že byla na straně nervozita z plné haly. Nemyslím si, neboť i samy hráčky to nezveličovaly.

„Nervozita tam i musí být, ale myslím, že jsme brzy sklopily hlavy dolů,“ říkala Petra Záplatová

„Neřekla bych, že nervozita má vliv na neproměňování střel,“ přidala se zase Kateřina Elhotová.

Oceňuju tenhle přístup – je v tom kuráž a sebekritika, která může posouvat. Žádné schovávání se. Byť na věci nic nemění, a to že hlavně v první půli působily bezradně v obraně i útoku. Pouhé přihrávání na Kiu Vaughnovou bylo jedinou cestou k bodům a to bylo málo.

Naopak kapitánka Kateřina Elhotová, která se trápila se zdravotními potíži, měla jen 20% úspěšnost střelby a spolu s dalšími kolegyněmi Ilonou Burgrovou, Petrou Kulichovou či Alenou Hanušovou daly dohromady za celý zápas jen devatenáct bodů!

Přitom od koho jiného očekávat příval bodů než od opor, které jsou minimálně na třetím mistrovství Evropy v kariéře.

Zkusme tedy dnes otočit list a dát druhou šanci. Ok, s Ukrajinou to byl pověstný zápas blbec.

Další už ale nepřichází v úvahu, neboť by trest v takovém případě byl už definitivní. Jestli se totiž nejzkušenější hráčky nezhostí proti Maďarsku svých rolí lídrů lépe, pak zápasy v Praze mohou i probíhat úplně bez nich.

A jestli měl být domácí turnaj šancí ´time to shine´, tedy časem zazářit a vrátit se zase blíž ke špici, tak naopak ještě víc prohloubí útlum, v němž se český ženský basketbal nyní nachází.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud