Ivo Pospíšil
23. prosince 2018 • 16:10

Jednička pro fanoušky. To oni jsou teď tahouni českého biatlonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli výteční. Za čtyři dny jich dorazilo do Nového Města na Moravě přes sto tisíc a vytvořili kulisu, jaká v SP tuto sezonu nebyla a zřejmě ani nebude. Bohužel čeští biatlonisté před nimi až výjimku mužského závodu s hromadným startem prezentovali spíše svůj ústup ze slávy. Některé srazily zdravotní problémy, jiní se nevyvarovali chyb a další zase nemají formu, aby mohli elitě čelit. 



Byl to jiný Světový pohár, než před dvěma lety. Tam, kde Gabriela Koukalová v závěrečném závodě s hromadným startem rozpoutala euforii, tam české ženy vůbec chyběly. Smutný obrázek, ani jedna z nich není v první třicítce. A vlastně až do nedělního závodu mužů se čekalo v Novém Městě na Moravě na první umístění v nejlepší desítce.

Osmý Ondřej Moravec a desátý Michal Krčmář sice ten dojem lehce napravili a fandové dostali před Vánoci impulz věřit v lepší zítřky, jenže není to nic, nad čím by se měli v týmu uspokojit. Naopak výsledky ukazují, že Češi ustoupili ze svých pozic a po letech co byli pravidelnou hrozbou, jsou nyní v roli jen té nárazové.  

Vysvětlení je jednoduché: v současné době prostě chybí v týmu world class závodník. Jako mají Němky Lauru Dahlmeierovou, Finové Kaisu Mäkäräinenovou. Jako byla třeba Gabriela Koukalová.

Nemá cenu zde tesknit, že vítězka SP 2016 aktuálně ve stopě chybí, protože tím se stejně nic nevyřeší. Prostě chybí a Češi si musí poradit bez ní. Realu Madrid se taky nesmí při cestě za restartem utápět ve smutku z odchodu Cristiana Ronalda.

Pravda ale je, že Veronika Vítková, která měla být českou ženskou jedničkou, se po běžecké stránce hledá a v Novém Městě na Moravě ji ještě skolily zdravotní potíže. Naopak rychlá a mladá Markéta Davidová zatím potřebuje ještě čas, aby stabilizovala střelbu. Krčmář s Moravcem ukázali, že do mužského nadprůměru umí patřit, ale k absolutní elitě jim chybí vedle rychlejší střelby hlavně běh.

Pod novými norskými trenéry se v novém olympijském cyklu aplikoval jiný systém a bude potřeba zřejmě čas, aby se vše usadilo.

Navíc se i začalo mluvit o dalším nutném posílení zázemí – hlavně na pozici lékaře, což se ukázalo jako nezbytné. Jen si vezměte, jak drsně některé závodníky zdecimovala střevní viróza, nebo jak bolavá záda úplně zhatila start Michala Šlesingra.

Sečteno podtrženo – euforie diváků byla v Novém Městě na Moravě skvělá. 101 351 fanoušků za čtyři dny, to nikdo ve světě nemá. Ukázalo se, že biatlon je skutečně zažrán lidem pod kůží a chodí se na něj, i když se Čechům nedaří. Prostě baví ze své sportovní podstaty.  

Jsou to tak nyní fanoušci, kteří Světovým pohárem šíří tu největší českou slávu. To před nimi světová esa skládají respekt, když už se s českými závodníky na stupních nepotkávají. A je to chvála naprosto zasloužená.

Na druhou stranu i přes tápání českých biatlonistů není sezona u konce. Dá se takto vzpomenout i minulý rok, kdy se Češi v prvním trimestru rozjížděli pomalu a v lednových podnicích už Vítková s Moravcem pódia urvali. Může to nastat i tuto sezonu? Může. Přičemž je dobře známo, že vrchol sezony je až MS v Östersundu. Až po něm se tedy bude hodnotit, zda byla sezona úspěšná nebo ne.

Čeští fanoušci při úvodním závodě SP v Novém Městě vytvořili skvělou atmosféru
Čeští fanoušci při úvodním závodě SP v Novém Městě vytvořili skvělou atmosféru

VIDEOBLOG: Jak vypadá areál SP v Novém Městě? A má vůbec své kouzlo?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud