Jakub Hlaváč
11. října 2012 • 14:36

Lev promluvil upřímně. A Sparta má konečně šanci na vzlet

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karty jsou vyloženy. Konečně. Že hokejová Sparta visí na hřívě Lva, to se tak nějak říkalo od začátku celé fůze obou klubů. Ale místo pravdivých slov se volily tradiční české schovávačky. Teď do toho konečně řízl Ing. Petr Speychal, předseda představenstva Sportovního holdingu Praha.



Milovníci Sparty brali česko-švýcarsko-ruskou invazi jako zlo. Jenže… Nebýt dobře načasovaného příchodu nových majitelů, byl by slavný klub ještě ve výraznějších troskách, než je v současnosti. Ne z důvodů sportovních, ty jsou mizerné tak jako tak. Ale byl by na finančním dnu.

Nikdo to na rovinu neřekl. Ale bez peněz ze lvího pronájmu by byl rudý kolos na pokraji (možná za ním) ekonomického krachu. Dost pravděpodobně by se na dres s „S“ na prsou nenašívala jmenovka Petra Tona, v KHL by dost možná válel i jeho jmenovec Tenkrát. Nabídky byly.

Sparta neměla mít v sezoně krásné prázdné dresy bez reklam. Naopak, lukrativní místo na přední straně mělo být za pěkných dvacet milionů korun pronajato. Bohužel, takhle akce padla těsně před startem ročníku. Nemělo to tragické následky. Opět, díky Lvu.

Mnozí fanoušci by možná po odhalení zákulisí fúzi kousali lépe. Pochopili by její logiku. Jenže v Česku je v módě zatloukat nebo alespoň mlčet. Neříkat moc. Přehnaná opatrnost je velkým problémem Petra Břízy.

Říká: „Nechci na všechno reagovat, každý náš krok komentovat.“ Nemusí. Často by mu to však pomohlo. V diskusích pod jeho vyjádřeními budou nadávky, to je jasné. Ale taky si je přečtou desítky, stovky či tisíce čtenářů, kteří zrovna nebudou mít potřebu někoho pranýřovat. A jeho slova ocení.

Stejně tak jako se cení ta, která vyřkl Petr Speychal, předseda představenstva Sportovního holdingu Praha. Protože on pojmenoval problémy jasně. Bez servítků. Jen podívejte.

Rozpočet Sparty z velké části kryje majitel Lva…

„Vydali jsme z pozice majitelů velké finanční prostředky a vzali na sebe společenský závazek za fungování obou klubů a naše sliby plníme. Investovali jsme do zázemí Tipsport Arény a přispěli také výrazně nájmem za působení HC Lev a dělením nákladů za provoz arény k naplnění rozpočtu Sparty na chod arény. Chci zdůraznit tento důležitý fakt, aby si ho každý uvědomil.“

Posily v kádru často kryje majitel Lva…

Po jednání s představenstvem akcionáři přispěli mimořádným příspěvkem na angažování trenéra Václava Sýkory, obránce Sičáka a HC Lev uvolnil do kádru Sparty hráče Tomáše Rachůnka.  Sportovní holding Praha hradí jeho plat a také plat Petera Jánského.

Sparta není na Lvu bita. Vůbec ne.

Takže to tedy vysvětlil Speychal jako první věc.

Další – osoba Petra Břízy. Ano, udělal chyby v personální politice klubu. Zásadní chyby v tom, že si nedokázal dlouhodobě udržet schopného sportovního manažera. Nikdo nemůže zvládat všechno sám. Ve vší úctě k Patriku Martincovi, on je na takovou funkci ve Spartě ještě nezkušený.

Ale Bříza je pro organizaci důležitý v mnoha jiných směrech. Především jeho konexe ve světovém měřítku hokeje jsou důležité, je to dobrý reprezentant jak českých, tak sparťanských zájmů. Na ledě to nevidíte, ale je to nesmírně důležité. Zvláště v dnešní době změn.

Tak tedy slova pana Speychala

„Chtěl bych se jasně vymezit proti tezím typu „Bříza ven“, tzn. Bříza může za všechno špatné. Myslím, že na ledě hrají současní hráči, a bohužel Petr, ač už je v hokejovém důchodu, by svého času svým tehdejším sportovním nasazením byl pro současné hráče příkladem.“

A nakonec, už takhle dlouhého blogu, poslední záležitost, která mě na celém vyjádření potěšila. Pan Speychal je adresný i ke svým hráčům. Není časté, aby byli v Česku sportovci kritizováni vlastními majiteli. To je většinou velký tlak od fanoušků, novin… A kluci se, chudáci, tak snaží.

„Každý ať hledá chybu nejdříve u sebe a ne jinde, jako ji hledali např. naši profesionálové ze Lva, kteří místo aby proměnili několik šancí a vyhráli nad Dynamem Moskva, komentují kvalitu ledu.“

Je potřeba si takto upřímných slov vážit. A věřím, že Spartě pomohou. Z temnoty neochoty pojmenovat problém. Fanoušci nevidí, že Francouzi na tréninku nepracují a proto odejdou. To jim musí někdo říct. Ne jen suše oznámit vyhazov a po vlně kritiky se pokusit reagovat. Snad teď bude lépe.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud