Jakub Hlaváč
9. října 2013 • 09:00

Úsměv, práce a skvělá povaha. Hertlův sen je víc než zasloužený

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukazoval nám vepříka a usmíval se. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se o necelý rok později bude Tomáš Hertl tahle usmívat z prvního místa kanadského bodování NHL. Ale už tehdy jsem mu úspěch moc přál. Protože ještě lepší než hokejista je to člověk.



V osmnácti letech začal naplno zářit v extralize. Vím, že jsem si žádal o zápasy na Slavii především kvůli němu. Bylo super čekat, až něco předvede. Srážku, kličku, gól. Vždycky to NĚCO přišlo a fanoušci se bavili.

Na svůj věk byl silný, navzdory mohutné postavě neskutečně šikovný. Srovnával jsem ho s Dmitrijem Jaškinem, který je jeho velkým kamarádem a v Česku zazářil ještě o něco dříve. Tihle dva kamarádi v českém národním dresu ještě mohou ukázat věci. Ale to odbíháme.

Hertl zkrátka v extralize na ledě od začátku ukazoval, že bude velkým hráčem. Se sebevědomím rozhodoval derby, užíval si tyhle velké vyšponované zápasy. Pak přišla reprezentace, mistrovství světa, NHL…

A on je pořád stejný. Pořád se stejně usmívá, pořád si s nefalšovanou radostí užívá svoje góly. Hokej ho strašně baví a dokáže tím nakazit i ostatní. Fanoušky, spoluhráče, všechny dostane na svojí vlnu. Snad kromě soupeřů.

Tomáš Hertl se raduje z jednoho ze svých 4 gólů.
Tomáš Hertl se raduje z jednoho ze svých 4 gólů.
Dokáže to především proto, že je skvěle vychovaný. Vždy je slušný, vstřícný, odmala zvyklý pomáhat v rodinném hospodářství i naplno makat v hokeji. Ten je pro něj vášní. Na rybníce doma v Šeberově i v halách NHL.

Nechci ho srovnávat s Jágrem, ale on může být dalším hokejistou, kvůli kterému budou vstávat hokejoví fanoušci pravidelně ve čtyři ráno k televizním přenosům. Protože teď pořád stojí na začátku, pořád se bude zlepšovat.

Nejde říct, že by ho v San Jose políbilo štěstí. Že šel do dobrého týmu, za dobrými spoluhráči a trenérem. Ne, on si tohle vybojoval. On ukázal, že se nebojí s těmi dobrými spoluhráči hrát. Navzdory limitům v angličtině si je získal na svoji stranu.

Teď se díky němu baví hokejem i oni, vidíte, jak by se na ledě pro to „dítě“ co mají mezi sebou Thornton s Burnsem strhali. I oni se smějí víc než dřív. Jednomu mladíkovi se zkrátka plní sen, za což i my všichni můžeme být vděční. Máme díky tomu hodně zábavy.

Hertlovi pořád hodně let chybí k tomu, aby se mohl srovnávat s Jaromírem Jágrem. Na druhou stranu si hlasitě říká o to, aby zůstal Tomášem Hertlem. Salutování střídá úsměv.





Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud