Jakub Hlaváč
7. května 2015 • 19:33

Pozitiva po Francii: Ušetřené síly, Němcova paráda a nová souhra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Povyšovat výhru českého hokejové reprezentace nad Francií na cokoliv jiného než povinnost, by bylo chybné. Přesto způsob, jakým tým ve čtvrtek k triumfu 5:1 došel, nabízí jistá pozitiva. Herní i individuální.



Odpočinek na střídačce si mohl v posledních minutách duelu dopřávat Jaromír Jágr, trenér Vladimír Růžička už ho do akce neposílal. Nebylo třeba, síly se budou hodit jindy. I tenhle obraz ukázal, jak klidná jízda to v závěru pro domácí byla.

Takové utkání zatím na turnaji nezažili a nezažili ho ani před rokem v Minsku. Je velmi dobře, že přišlo hned na startu trojboje Francie, Rakousko, Německo, ze kterého se žádá devět bodů a každá ztráta by byla nepříjemností.

Výsledek se zrodil ze soustředěného výkonu. Po první části trval stav 0:0, ale na střídačce nebylo vidět paniku. Pokračovalo se podle předepsaného plánu, trpělivě, pečlivě. Outsider ztrácel síly, favorit ho postupně utahal.

A když bylo Čechům úzko, dokázali si pomoci. Tak jako ve 43. minutě za stavu 2:1, kdy si kouč vzal oddechový čas a nechal odpočinout dlouhým střídáním zatavenou formaci, které nemohla kvůli zakázanému uvolnění vystřídat.

Dalším bodem je nové spojení. Benjamínek a veterán. Dominik Simon a Jaromír Jágr. Postupem času se útok s Janem Kovářem na centru více a více zlepšovala, aby v závěrečné třetině několikrát ukázala vynikající souhru.

Nádherný byl už Simonův pas na Jágra, který ujížděl do úniku. Ale ujala se až kombinace, kdy nejmladší člen formace od zadního mantinelu výborně našel Kováře a jeho odraženou střelu pak Jaromír Jágr domlátil do sítě.

Možná nejvýraznějším plusem však byl výkon Ondřeje Němce. Obránce, který svými ofenzivními schopnostmi a rozehrávkou umí svůj celek povýšit na jiný level. Dvakrát skóroval, předvedl parádní bodyček, byl pečlivý v defenzivě. Přesně v takové formě ho Růžička potřebuje.

Stejně dobře odvedená šichta se očekává v pátek proti Rakousku (16.15). Návyky se musí dostat hluboko do hlavy, protože ve vyřazovacích bojích přijdou poněkud těžší zkoušky, než byla ta čtvrteční.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud