Jakub Konečný
2. května 2011 • 04:00

Plzeň mistrem? Pět věcí, bez kterých to nevyjde

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

JAKUB KONEČNÝ - Volný pád ligového lídra trvá. Po remíze na hřišti zoufalého Brna Plzni reálně hrozí, že se její luxusní náskok opět zmenší, tentokrát už jen na dva hubené body. Je jasné, že pokud chce Viktoria slavit historický titul, takhle to dál nejde. Server iSport.cz nabízí pět předpokladů západočeského úspěchu.



1. NEPOUŠTĚT REZKA NA PENALTU

Ze smutných věcí je nejlepší dělat si legraci. A opakované selhání Jana Rezka při exekuci pokutového kopu je pořádně trudná záležitost. Vždyť kdyby proměnil desítky na Slovácku a v Brně, měla by dnes Plzeň velmi pravděpodobně o čtyři body víc. Je fajn, že Rezek v sobě našel odvahu své zaváhání odčinit, ale dál už by to zkoušet neměl. Penalty prostě kopat neumí a hotovo.

2. USCHOPNIT KAPITÁNA

V Brně se Viktoria musela obejít bez zraněného Pavla Horvátha – a dopadlo to špatně. Pokud se nedá kapitán rychle dohromady, bude s mistrovskými ambicemi amen. Horváth je zkrátka pro svůj tým nenahraditelný z mnoha důvodů. Řídí ofenzivu i defenzivu, stará se o správné klima v kabině, je autoritou pro rozhodčí i soupeře. A hlavně – na rozdíl od svých viditelně labilních spoluhráčů se z narůstajícího tlaku nepo…

3. NAJÍT STŘELCE

Je fajn, když má tým spoustu hráčů schopných skórovat. Jenže v boji o titul se náramně hodí kanonýr, borec, který vstřelí gól takřka v každém zápase. A toho Plzeň na rozdíl od Sparty zatím ve svém středu neobjevila. Není jím ani Rezek, ani Daniel Kolář – oba jedenáctigóloví. První se na jaře trefil jednou, druhý dvakrát… Velkou výzvu by měl přijmout Marek Bakoš a svou bilanci pěti zásahů v odvetné části zdvojnásobit.

4. NEPANIKAŘIT (TRENÉRE)

I když Plzeň trousí body jako starý žebřiňák na hrbolaté cestě, pořád se ještě může ohánět svým zaklínadlem – má to ve svých rukou. Tak co kdyby se její hráči konečně zklidnili a vrátili se na vítěznou vlnu? Závěr soutěže bude testem především pro kouče Pavla Vrbu, který by měl zúročit své zkušenosti z úspěšných tažení za titulem v Baníku a v Žilině. Zatím totiž trenérovo počínání budí v posledních zápasech spíš rozpaky…

5. UHRANOUT SPARTU

Plzeň smí ještě jednou remizovat – a pokud ostatní tři zápasy vyhraje, Sparta se může třeba rozkrájet, stejně ji nepřeskočí. Pokud by však obhájce titulu také ztratil, soupeři by tím mnohé usnadnil. První příležitost k tomu má dnes v Teplicích, kde nevyhrál už deset let. Když Sparta zlou kletbu Stínadel nezlomí, bude to pro Plzeň ten nejlepší doping.

Pavel Horváth zůstal pouze na střídačce. Zranění ho na plac nepustilo
Pavel Horváth zůstal pouze na střídačce. Zranění ho na plac nepustilo

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud