Jakub Konečný
28. srpna 2014 • 05:30

Lavičkův zápas pravdy. Prohrou přijde jeho práce vniveč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli kalendář ukazuje stále ještě srpen, svírala Vítězslava Lavičku v nedělním podvečeru nepříjemná zima. Nezvykle nízkou teplotu na Julisce ještě umocnil chladný projev Sparty, která si připsala druhou ligovou porážku v řadě, navíc opět bez vstřeleného gólu. Nezvládla tak generálku na zápas ve Zwolle proti Baníku, a nenaladila se ani na čtvrteční odvetu play off Evropské ligy, kterou stoper Radoslav Kováč označil za zápas roku.



Lavička pro stejný duel použil jiná, nicméně stejně silná slova. „Čeká nás zápas pravdy,“ uvedl v neútulném krcálku, kde Dukla pořádá tiskové konference. Vystihl to úplně přesně, zápas s vítězem Nizozemského poháru nám totiž definitivně řekne, jak to je. S celou Spartou, jejím trenérem i týmem.

Pokud český šampion znovu selže, zahodí tím celou minulou sezonu do koše. Vzpomínky na spanilou jízdu za ligovým titulem a sladký triumf v domácím poháru definitivně překryje frustrace z dalšího selhání na evropské scéně, tentokrát navíc tuplovaného. Pro Lavičku je to možná kruté, ale celá jeho dosavadní práce tím přijde vniveč a i jeho třetí a zatím největší angažmá na Letné se do kronik zapíše jako neúspěšné.

Na černé scénáře je však zatím čas. Lavička má vlastní osud ve svých rukách, jen na jeho tazích a rozhodnutích záleží, zda David Lafata a spol. klíčový zápas sezony zvládnou. Jedenapadesátiletý kouč si přitom vystačí se základy trenérského řemesla. Potřebuje jen tým psychicky připravit, trefit správnou sestavu a v samotném zápase osvědčit správný cit a intuici.

Pod drobnohledem se nicméně ocitne i tým, který v dobrých časech připomínal nepotopitelný rudý koráb. A teď, sotva se chvíli přestalo dařit, je z něj parta osamělých trosečníků, kteří zoufale vyhlížejí záchranný člun. Teprve nyní se ukáže reálná síla mužstva i konkrétních jednotlivců, z nichž si každý o sobě myslí, že má na přestup do nějaké elitní evropské ligové soutěže. A zatím nedokáže dlouhodobě podávat solidní výkony ani v té české...

Když dostali záložníci Lukáš Vácha a Josef Hušbauer po fiasku v Malmö otázku na Lavičkovu pozici, oba označili jeho případné odvolání za chybu a nesmysl. Jejich slova v tomto bodě však nemají valnou hodnotu. Jednak proto, že těžko mohli říct něco jiného, to by totiž byli první na světě. Hlavně však proto, že zejména v otázce trenéra mluví za fotbalisty především jejich výkony na hřišti. Tam pro jeho setrvání mohou udělat nejvíc. Jenže právě to se nyní neděje, každým dalším zápasem hráči v rudých dresech náčelníkovu autoritu naopak ještě více podrážejí.

Pokud tedy sparťanům na Lavičkovi skutečně tolik záleží, musejí se za něj postavit ve čtvrtek ve 20.30 v Generali Areně. Tam vyjde pravda definitivně najevo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud