Jakub Konečný
10. října 2016 • 16:30

Postup na EURO je satisfakce slušného muže. Lavička sestavil z ničeho zajímavý tým

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páteční postup jedenadvacítky na EURO 2017 v Polsku tak trochu zanikl ve světle výprasku, které dostalo áčko o den později v Německu. Je to nespravedlivé – vůči hráčům, realizačnímu týmu a především vůči Vítězslavu Lavičkovi. Slušný kouč totiž svým nenápadným a klidným způsobem dokázal, že uspět se dá i v případě „mission impossible“.



Tak jen pro připomenutí. Česká jedenadvacítka postupuje na mistrovství Evropy své kategorie poté, co za sebou nechala Belgii, která přitom má ještě zápas k dobru. Ano, tu Belgii, jejíž systém výchovy hráčů je v tuzemsku považován za nedostižný vzor, a která měla ve svém středu hvězdy, jako jsou Youri Tielemans (Anderlecht), Zakaria Bakkali (Valencie) či Dennis Praet (Sampdoria). Zkrátka jasný favorit, kterému měli čeští mladíci jen bezmocně koukat na záda.

Tím spíš, že výchozí pozice jejich nového trenéra Vítězslava Lavičky byla poměrně bezútěšná. Poté, co skončila generace kolem mimořádného ročníku 1992, musel stavět úplně nový tým – a víc než na zelené louce začínal na spálené zemi. Čelil obvyklému problému, nebyli lidi, o čemž ostatně svědčila i pravděpodobná základní jedenáctka pro nový cyklus, jak ji tehdy sestavil deník Sport. Jen pro zajímavost, byli v ní kromě jiných brankář Jindřich Staněk, stopeři Antonín Křapka s Patriziem Stronatim, či záložník Petr Nerad. Ač v tu chvíli vypadali jako jasní kandidáti, nakonec v kvalifikaci neodehráli ani minutu.

Žádný problém to však nebyl, neboť Lavička se svými spolupracovníky projevil cit a odvahu pro soustavné doplňování kádru i z neznámých či okrajových zdrojů. V deseti kvalifikačních utkáních použil celkem třicet hráčů a zejména zařazení zapomenutých legionářů Jakuba Jankta a Stefana Simiče v samotném závěru skupiny se ukázalo být jako úplné terno. 

Nečekaný a cenný postup na EURO U21, které v příštím roce hostí Polsko, je tak zaslouženou satisfakcí muže, jehož trenérské renomé a kvality byly z velké části neoprávněně zpochybňovány. Mohl za to Lavičkův hořký konec ve Spartě, kde v závěru svého angažmá zůstal úplně sám a bez podpory kohokoli z vedení klubu. Odvolán byl tehdy po první zámince, prohře v domácím poháru v Jablonci, byť šlo o vůbec první porážku Sparty na jaře 2015.

Vinou neúspěšného pokusu o postup do Ligy mistrů, respektive vyřazovací části Evropské ligy, se úplně zapomnělo na to, že rok předtím Sparta slavila pod Lavičkovým vedením treble způsobem, který nikdy předtím ani potom neměl v tuzemsku obdoby. V ligové soutěži trhala jeden rekord za druhým – ztratila pouze jedenáct bodů, vstřelila nejvíc branek, vyhrála všech patnáct domácích zápasů, zkrátka naprosto dominovala moderní a atraktivní hrou.

Stejnou, jakou se nyní prezentuje jedenadvacítka. Lavička v ní plynule a s noblesou sobě vlastní ukázal, že i jeho cesta vede do úspěšného cíle.

Fotbalisté české reprezentace do 21 let slaví postup na EURO
Fotbalisté české reprezentace do 21 let slaví postup na EURO

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud