Jakub Konečný
13. října 2016 • 14:30

Polemika: Odpískat MS? NE, nač stahovat kalhoty, Jarolím dává naději

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nápadem odepsat jednu kvalifikaci, aby byl čas a prostor důkladně připravit tým pro tu další, přišel už v roce 2001 známý radikál Vlastimil Petržela, tehdy jeden z kandidátů na trenéra národního týmu po odvolaném Jozefu Chovancovi. Naštěstí však v prapodivném konkurzu zvítězil Karel Brückner, který na první dobrou postoupil s reprezentací na EURO 2004 v Portugalsku a zde po úžasných výkonech získal tým bronzové medaile.



Už jen tato vzpomínka jasně ukazuje, že balit něco dopředu kvůli nejisté chiméře údajně lepší budoucnosti je totální blbost. Důvodů je však ještě víc – a tady jsou ty nejdůležitější.

V první řadě je zřejmé, že trenér Karel Jarolím nehledě na postupový cíl tým už přebudovává. Se sympatickou pečlivostí a nadhledem rozboural klišé, že národní tým je uzavřenou společností dvou desítek vyvolených, nebojí se dát zaslouženou šanci neznámým tvářím z nečekaných destinací.

Polemika: Odpískat MS? ANO, sejměme z hráčů i trenéra tlak - čtěte ZDE »

Dlouho zakonzervovaný kádr Jarolím oživil a jeho dosavadní počínání je příslibem a motivací i pro další hráče, kteří v případě kvalitních výkonů mohou snít o pozvánce do národního týmu rovněž.

Pak je tu faktor soutěže, o které je řeč. Nyní jde o mistrovství světa, kam se český tým dostal od rozdělení federace jen jednou. Ke všemu je to posvátná věc, turnaj všech turnajů, nic víc prostě ve fotbale není. Pardon, ale kdo by se chtěl vzdát světového šampionátu ve prospěch mistrovství Evropy, je zkrátka zcela mimo mísu. Zvlášť když se příští EURO vinou nesmyslného experimentu bude hrát po celém kontinentu, a ztratí tak na prestiži a kouzlu.

A nakonec to nejdůležitější – správný sportovec se předem nikdy nevzdává. Byť vstup do kvalifikace bez vstřeleného gólu vypadá po třech zápasech hrůzostrašně, pohled na tabulku vypovídá, že druhé, teoreticky postupové místo, mají Tomáš Sivok a spol. stále ve své moci. Hra chvílemi slibná je, takže lze věřit, že se zlepší i výsledky. V banku zbývá celých jedenadvacet bodů, tak nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud