Pavel Janega
13. října 2016 • 14:30

Polemika: Odpískat MS? ANO, sejměme z hráčů i trenéra tlak

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledních dvou kvalifikacích musely národní týmy uhrát vždy minimálně 17 bodů, aby se probojovaly do baráže. Při těchto počtech je pro český tým teoreticky nutností pětkrát zvítězit v sedmi zápasech. To není málo, že? Navíc musí doufat, že ostatní týmy s mlsnými jazýčky na baráž poztrácejí dostatek bodů, aby jich náhodou neměly víc.



Z oněch sedmi zápasů budou Jarolímovi hoši hrát čtyřikrát venku. V San Marinu musíme počítat s výhrou, v opačném případě by český fotbal padl na totální dno. Jenže čelit Ázerbájdžánu, Norsku nebo Severnímu Irsku u nich doma, to nebude při nynější formě legrace. Takže ano, hraje se o 21 bodů, jenže při takto rozdaných kartách se postupové šance notně snižují.

Polemika: Odpískat MS? NE, nač stahovat kalhoty, Jarolím dává naději - čtěte ZDE »

Ale pozor, nejde mi o to, aby Karel Jarolím řekl: Vzdáváme to, zbývající zápasy vypustíme. VŮBEC NE. Jde o tlak, který je na mladý tým procházející velkými změnami vytvářen. Fanoušci, média, lidé z FAČR - všichni od něj čekají, že se probojuje minimálně do baráže. Chtějí výsledky.

Tento tlak je teď potřeba z hráčů i trenéra odebrat. Zrušit nutnost postupu a pokusit se o něj zabojovat s čistou hlavou. Hráčům poskytnete čas na sehrání a ještě ochráníte Jarolímovu práci na přeměně týmu, neboť bude moci více experimentovat a zkoušet další nové tváře.

A proč vlastně? Ve hře nelze přehlédnout principy toho, jaký fotbal chce nový kouč hrát. Aktivní, náročný, v tempu. Sympatický. Strašné je, že ne všichni hráči jsou schopni takový styl vydržet devadesát minut. Druhý poločas s Ázerbájdžánem byl smutným odrazem této reality.

Jarolím zkrátka musí najít a poskládat takový tým, který nastolený způsob hry zvládne, což není otázka pár týdnů, pár zápasů. V opačném případě se totiž vrátíme ke kopané z let minulých. A zase uslyšíme: nemáme hráče, smiřme se s tím. Ne! Je potřeba jen vybírat správné typy hráčů. Budovat mužstvo je potřeba s dlouhodobým výhledem, nebýt krátkozraký, nevidět před sebou pouze příští zápas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud