Jan Barák
29. listopadu 2018 • 09:48

Florbalový deník: Další boom? Hlavně aby nepřišlo bum

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před jedenácti lety, když jsem začínal v extralize, jeden z uchazečů o kapitánský post vystavěl svou „kampaň“ na tom, že zruší nově přidaný třetí trénink. Pásku jsme mu skoro jednomyslně přiřkli.



V roce 2018 se mordujeme čtyřikrát týdně s týmem, někteří dvakrát/ třikrát navíc individuálně v posilovně či na oválu. Sobota či neděle je zápasový show time. Ti, kteří jsou v reprezentaci, nemají za sezonu volný víkend. Dobrovolně, nikoho z nás florbal neživí. Pár vyvoleným včetně mě přiteče na účet měsíčně pár tisíc, ve smlouvě mám bonusy za vyhrané zápasy i týmový úspěch. Na večírek je, ale na nájem – pokud nebydlíte ve stanovém městečku – nikoliv.

I proto je věkový průměr v mužské Superlize necelých 24 let, borec nad třicítku je ohrožený druh. Já jsem v devětadvaceti na Chodově aktuálně třetí nejstarší.

Mazáci skončili, práce si je zavolala, založili rodiny a florbal byla první věc na seznamu, kde se škrtalo. Pryč jsou Kafka, Fridrich i další ikony. Chyba, právě takové persony florbalu zoufale chybí, proto to často nelichotivé označení studentský sport.

Jak z toho ven? Profesionalizací, alespoň postupnou! Čím lepší podmínky kluby hráčům zajistí, o to delší dobu pro ně budou vděční hrát.

V roce 2008 domácí mistrovství světa odšpuntovalo neskutečný zájem o náš sport. Boom trvá, tradiční halové sporty žárlí, pravidelné přenosy na ČT a i úsilí lidí z Českého florbalu daly našemu sportu skoro neodpovídající lesk.

Po tomto šampionátu by měl přijít další krok vpřed. Šance bude, boj českého týmu přitáhne do hlediště nebo k televizi mraky lidí. Obyčejných fanoušků, ale i úspěšných byznysmenů, kteří by své děti mohli dát na florbal. A odtud je to ke sponzorství, byť třeba jen za pár tisíc za reklamu na mantinelu, už jen kousek.

Nominační video českých florbalistů: Kdo bude hrát na domácím MS 2018?
Video se připravuje ...

Český národní tým zná tzv. first list pro nadcházející domácí šampionát.
Český národní tým zná tzv. first list pro nadcházející domácí šampionát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud