Jan Jaroch
2. června 2018 • 20:00

Porážky Kvitové a Plíškové? Krachy jako den a noc. Hrdost a vyčpělost

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejúspěšnější z tuctu českých zástupců na Roland Garros je… Světe div se, Barbora Strýcová. Slečna, která do Paříže přiletěla se sérií osmi porážek, v neděli nastoupí k osmifinále. Její favorizované krajanky Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou, obě dosud hrající životní antukové sezony, neobstály ve slunném sobotním dni a končí ve 3. kole. Ženský tenis je dnes přitažlivý svou nevyzpytatelností, ta ale tentokrát šla na český účet. Obě tuzemské hvězdy nepřežily první týden francouzského Open.



Anatomie krachů PK a KP je zcela odlišná.

Dvaadvacetiletá blondýna z Tallinnu Anett Kontaveiteová nemá ještě zvučné jméno jako její sousedka z pobaltského Lotyšska Jelena Ostapenková, loňská šampionka Paříže. Proti Kvitové však jasně ukázala, jak skvělá na antuce je. Letos už na oranžové drti srazila dvakrát Venus Williamsovou, Caroline Wozniackou, Angelique Kerberovou.

Čerstvá semifinále z Říma a Stuttgartu jasně ukazují na její talent. Někdy je třeba dát kredit vítězce, což wimbledonská šampionka učinila. „Není žádné ořezávátko, to jsem moc dobře věděla. Hrála skvěle,“ usmála se Kvitová, jež se na kulatém na dvorci číslo 1 zvaném „býčí aréna“ snažila přes dvě hodiny, aby uhájila sérii 13 výher.

Nezvládla to ve dvou tiebreacích, přesto hovořila o hrdosti na to, jak bojovala a vložila do utkání srdce. S klidným svědomím může otočit stránku na tu s kapitolou: travnatý tenis. Jeden slabší den v práci v kombinaci se zdatnou sokyní nezastíní její fazonu, kterou většinu roku 2018 ukazuje. Kvitová má kupu sebevědomí, hýbe se nejlépe v kariéře, což jí dovoluje podržet míč ve výměně a tolik nespěchat, tudíž nekazit v někdejším množství.

Příští turnaj vyrazí obhajovat titul do Birminghamu, pak čeká Eastbourne a Wimbledon. Všechno travnaté akce, na které se těší. „A to je pro mě nejdůležitější,“ prohlásila v Paříži, kde se kruh uzavřel. Rok od návratu s pořezanou rukou je šťastná a vyrovnaná, blaží ji, že je pachatel už pod zámkem. Tenis hraje na svém nejvyšším levelu kariéry a dá se pouze těšit na to, co předvede v příštích týdnech.

Plíšková: Ještě se mi to letos nesešlo

To pilná včelka Karolína Plíšková se nachází v opačné situaci. Sezonu co sezonu byla zvyklá, že se stále zlepšuje. To nejde do nekonečna a v roce 2018 zatím působí, jako když nabírá dech.

Za její zápasovou bilanci 26:10 a jeden titul by si většina hráček nechala vrtat koleno, perfekcionistka KP však chce víc. „Ještě se mi to letos ani jednou nesešlo,“ prohlásila po černé sobotě, při které jí Maria Šarapovová připravila krutý výprask na grandslamovém centrkurtu 6:2, 6:1.

Jen 5 vítězných úderů, naprostá paralýza pod palbou ruské tenistky. Tenhle zápas byl trapas a Plíšková to nezastírala. Zase ukázala starou nemoc ve velkých utkáních s velkými hráčkami, v mezihře byla pasivní, nedokázala výměny stisknout jako první a pak už jen u plachty sbírala tenisáky.

Zvučné jméno vítězky může být alibi, upřímná Karolína je však nehledala. Prý hrála špatně na tréninku, v rozehrávce a při zápasech. A to celých deset dnů v Paříži. Vyčpělost a chybějící jiskra byly cítit. Do tohoto stavu se dostala sama přemírou snahy. Snaží se za pochodu vylepšovat kondici pod expertem Markem Všetíčkem, do toho driluje tenis.

Maká a investuje do sebe, prý ročně vynaloží na svůj široký tým odhadem 15 milionů korun, aby se zlepšovala. Tahle holka chce být v tenise někdo, a ač nemá třeba tak ohromný talent jako Petra Kvitová, vytrvale se snaží, co to jde. To je po mém soudu vše, co může fanoušek po oblíbeném sportovci žádat.

A že pařížská antuka nebyla letos pro KP ani PK zlatonosná, musíme přijmout jako fakt. A také je dobré si připomenout, že když Petra Kvitová v roce 2014 po podobné bitvě a rovněž ve 3. kole vypadla na Roland Garros, za měsíc vyhrála Wimbledon.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud