Jan Malý
17. března 2016 • 13:54

Kosmopolitní Bayern ukázal německé DNA. V obraně jsou potíže

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bayern působil v odvetě osmifinále Ligy mistrů proti Juventusu dlouho bezradně, na dobře pracujícího italského soupeře nenacházel protizbraň. Ovšem jedna povedená akce v něm rozpumpovala mentalitu vítězů, tolik typickou právě pro německý fotbal. I když současný bavorský klub je hodně kosmopolitní, tohle DNA v něm zůstává zakořeněno.



Trenér Bayernu Pep Guardiola při hodnocení postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů až po prodloužení německou mentalitu vyzdvihl. I když s přibývajícím časem byla situace bavorského týmu stále složitější, víra a buldočí zarputilost ho neopustily. A skoro symbolicky vstřelil vyrovnávací gól na 2:2 Thomas Müller, absolutní prototyp výše zmíněných vlastností.

Přitom se to může zdát trochu paradoxní, protože současný Bayern je možná nejméně německý, co kdy byl. Trénuje ho Španěl, v základní sestavě mívají už pravidelně převahu hráči ze zahraničí. Ovšem obrovská ctižádost a touha zápas urvat, i když se nedaří, tu přetrvává. Je to asi jen náhoda, ale při nedávné porážce s Mainzem v lize (1:2) byl v základní sestavě Bayernu jen jeden německý hráč (brankář Manuel Neuer).

Bayern žene vpřed veliká ctižádost. Guardiola dovedl bavorský celek v předešlých dvou sezonách dvakrát do semifinále Ligy mistrů. Hodnocení? Rozpačité, za úspěch se bere titul. Takový cíl má španělský kouč, jenž po sezoně zamíří do Manchesteru City, znovu vytknutý.

Na silného ducha v týmu se může spolehnout. Bude ale muset prokázat svoje schopnosti a kočírovat tým, jehož členové vědí, že po sezoně odejde. To nebude nic lehkého.

Dost práce mu přitom kvete v obraně. Při zranění Jéroma Boatenga, Javiho Martíneze a Holgera Badstubera má především se složením stoperské dvojice starosti. Dvojutkání s Juventusem to naplno prokázalo, čtyři inkasované branky jsou pro to dokladem.

Guardiola při absencích vsadil na mladého Joshuu Kimmicha, jehož ze zálohy postavil na stopera. V bundeslize zvládl náročný test v podobě utkání v Dortmundu. To leckoho uspokojilo, ovšem oba duely s italským šampionem odkryly jeho slabá místa. Medhi Benatia, který hrál vedle něj ve středu? Nejistota na něm byla patrná. Dobrou zprávou pro Bayern alespoň je, že Martínez i Boateng začali už minimálně s lehkým tréninkem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud