Jan Malý
11. října 2021 • 23:46

Vítězem je Sadílek, naděje pro střed pole. Debata kolem Hložka potrvá dál

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Národní tým splnil povinnost, v kvalifikaci o mistrovství světa vyhrál 2:0 proti Bělorusku. Výkon party trenéra Jaroslava Šilhavého nebyl uhlazený, na druhou stranu měli Češi duel proti outsiderovi pod kontrolou a nepřipustili komplikaci, která by je mohla o tříbodový dovoz z ruské Kazaně připravit. Hodně zaujal záložník Michal Sadílek. Nová naděje pro střed pole? A co pozice Adama Hložka?



Střed zálohy býval nedávno pro českou reprezentaci chloubou, jenže v poslední době se rozkymácel, což se hodně projevilo v páteční bitvě proti Walesu. Češi ve středu pole propadali, nebyli kompaktní, řešilo se matné rozpoložení Alexe Krále, navíc se pro utkání s Běloruskem vykartoval Antonín Barák.

Trenér Jaroslav Šilhavý poslal na plac Michala Sadílka, sázka na dvaadvacetiletého pracanta, jenž hostuje z PSV Eindhoven v Twente Enschede, se ukázala jako bingo. Sadílek překypoval energií, šel do všeho, vyhrával souboje, výborně napadal, přidal i dobré přihrávky. Zaujal, českou sestavu prosvítil, rozhýbal, dodal jí šmrnc.

Důrazně se přihlásil o důležitější roli v týmu, o větší důvěru a vytížení. Na příštím srazu v listopadu bude mít výhodu, třeba oproti Královi určitě. Bude na něm, jak s šancí, která se mu naskytne, naloží. Je příslibem, má potenciál, zarputilost, dobrou průpravu z Nizozemska, zároveň nic jistého. Proti Bělorusku každopádně shrábnul dost plusových bodů.

Do středové trojice proti Bělorusku zapracoval Šilhavý i Adama Hložka. Devatenáctiletý ofenzivní univerzál hraje ve Spartě na podhrotové pozici, teď se téhle role dočkal i v národním týmu. Zkusit kooperaci s útočníkem Patrikem Schickem se nabízelo. Výsledek? Nic moc.

Hložek se do hry moc nedostal, odbrzdil se až ve druhém poločase, kdy se přesunul na levé křídlo. Dokonce vstřelil i první reprezentační gól, což posílí jeho sebevědomí.

Co s ním dál? Je to těžké. Bude se zase řešit, která pozice mu sedí nejvíc. Křídlo? Podhrot? Útok? Velká univerzálnost je pro něj výhodná i zrádná. Hložek je výjimečným talentem, Šilhavý mu potřebuje najít post, kde se nejlépe uplatní. Proti Bělorusku to byl jiný post než ve Spartě.

Góly

Domácí:

Hosté: 22. Schick, 65. Hložek

Sestavy

Domácí: Pavljučenko – Běgunov, Seljava (46. Sadovničij), Judenkov, Pjačenin – Bykov, V. Klimovič (78. Solovej), Sedko – Antilevskij (68. R. Lisakovič), Ebong, V. Lisakovič (C).

Hosté: Vaclík – Wiesner, O. Čelůstka, Zima, Matějů – M. Sadílek (88. Zmrhal), Souček (C) – Pešek (81. J. Kopic), Hložek (88. Kuchta), Vydra (46. Pavelka) – Schick (90+2. Král).

Náhradníci

Domácí: Chatkevič, Stepanov, Nečajev, Sadovničij, Pobudey, Lisakovič, Solovej, Krasnov, Jablonskij, Podstrelov, Bardačov

Hosté: Nguyen, Staněk, Brabec, Kalas, Bucha, Pavelka, Novák, Zmrhal, Kopic, Kuchta, Havel, Král

Karty

Domácí: Bykov, Pjačenin, Judenkov

Hosté: Hložek, Zima

Rozhodčí

Letexier (FRA) – Mugnier (FRA), Rahmouni (FRA)

Stadion

Centralnij Stadion, Kazaň

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Belgie 8 6 2 0 25:6 20
2. Wales 8 4 3 1 14:9 15
3. Česko 8 4 2 2 14:9 14
4. Estonsko 8 1 1 6 9:21 4
5. Bělorusko 8 1 0 7 7:24 3

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud