Jan Pikous
14. října 2018 • 14:04

Ďábel Zacha vystrkuje růžky. A hvězdy NHL maže z ledu

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po pěti letech půstu konečně postoupili do play off a vděčili za to především jedinému hráči. Taylor Hall dotáhl New Jersey do vyřazovací fáze doslova na zádech a po zásluze si pak v červnu došel pro Hart Trophy patřící nejužitečnějšímu hráči soutěže. Bylo jasné, že pokud chtějí New Jersey Devils v nastolené cestě pokračovat, k největší hvězdě se musejí přidat i další hráči.



V přípravě se ale týmu úplně nedařilo, což nezůstalo bez odezvy. To ukázal dokument ze zákulisí s názvem Behind the Glass. Trenér John Hynes nebyl během zápasu s Bernem spokojen s předváděnou hrou a svým svěřencům to dal ve druhé přestávce pořádně pocítit.

„Máme dvacet minut do začátku ostré sezony, tak s tím koukejte něco dělat. Je vám sakra jasné, jaký hokej chceme hrát? Pořádný hokej, hokej hodný Devils,“ hřímal. Hráči si to vzali k srdci. Nejprve vyhráli 5:2 nad Edmontonem a pak do té doby výtečně hrající obhájce Stanley Cupu z Washingtonu rozdrtili 6:0.

Jasně, Washington měl v nohách zápas proti Vegas z minulého dne. Tím ale netřeba snižovat představení Devils, kteří předvedli jeden z nejlepších a nejkomplexnějších výkonů posledních let. Z 60 minut zápasu totiž nehráli skvěle možná necelé dvě. Třeba obránce Sami Vatanen nastupoval pravidelně proti duu Alexandr Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov. Tahouni Washingtonu, kteří den předtím doslova zničili Vegas, za tu dobu při hře 5 na 5 vystřelili na bránu dvakrát. Dohromady.

Impozantně vstoupil do sezony i Pavel Zacha. Vyhrává vhazování, proti Capitals povedeným buly založil i gólovou akci. A to proti němu nestáli žádní nazdárci – proti Edmontonem se ve středovém kruhu potkával především s Leonem Draisaitlem či Connorem McDavidem, v souboji s Capitals byl jeho nejčastějším soupeřem na buly Jevgenij Kuzněcov. Výsledek? Ze třinácti vhazování jich český centr vyhrál dvanáct.

Zacha dosud v NHL zaujal především precizní defenzivou, na což navazuje i v nové sezoně. Během prvních dvou utkání aktuálního ročníku odehrál zhruba šest minut na oslabení. Soupeři si za tu dobu vypracovali jedinou šanci.

A když byl na ledě při hře 5 na 5, ovládli Devils téměř všechny statistiky, ať už jde o počet brankových příležitostí či střeleckých pokusů. A to se téměř při každém střídání potkával na ledě s těmi nejlepšími hráči soupeře, čímž kouč Hynes trochu uvolňuje ruce Hischierově elitní formaci s Hallem na křídle.

Především ale český forvard v úvodu své třetí sezony v New Jersey působí sebevědoměji. Více se cpe dopředu, spolupráce s konečně zdravým Marcusem Johanssonem mu svědčí. Nebojí se střílet, proti Capitals si vypracoval hned několik slibných šancí. Chyběla jen přesnější muška. Až body přijdou, vývoj v komplexního centra bude u konce. V defenzivních činnostech je totiž ďábelsky dobrý už teď.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud