Jan Podroužek
21. srpna 2017 • 04:30

Incident kolem Halila Altintopa. Pochopení si zaslouží obě strany

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když odhlédneme od toho, že Slavia ztratila v Ďolíčku dva body na cestě za obhajobou titulu, byl to prostě normální remízový zápas. Plichta 0:0, útoky se moc nevytáhly, a tím to skončilo. Ale vlastně neskončilo, protože vršovické derby mělo dohru s věnovaným dresem Halila Altintopa odhozeným fanoušky zpátky na plochu. A druhý den se rozjela masivní podpora něco ve stylu „Já jsem Halil“, což je převzaté heslo z původního sloganu sounáležitosti po teroristickém útoku na francouzskou redakci Charlie Hebdo.



Hustou atmosféru se snažil rozhrnout už hned po incidentu Altintopův parťák z kabiny Přemysl Kovář. Na tribuně mezi slávisty to taky začalo hnedka vřít, poněvadž už tam se našli fanoušci, kterým se opovržlivé gesto nelíbilo.

A v tomto duchu se za bývalého tureckého reprezentanta druhý den na internetu postavila velká část slávistických fandů. V čele byl šéf klubu Jaroslav Tvrdík, který událost z Ďolíčku odsoudil s dovětkem, že pro takové fanoušky fotbal v Edenu nedělají, a pak ještě dodal, že Altintopův dres půjde do klubového muzea.

Podpora ze strany klubu je zcela pochopitelná, ovšem že ano, ten se jako ochránce logicky staví jako první za svého hráče, kterého v létě přiváděl jako velkou letní posilu a přeje si, aby byl pro tým platnější a platnější.

Ale právě v tomhle tkví i druhý pohled. Pochopení pro člověka, který nepřijme věnovaný dres a hodí ho zpátky. Proč by měl být principiálně odsuzovaný za svůj postoj, který není ani vulgární, a už vůbec ne násilný. Jde tu jen o to, že jiní by si rádi Altintopův dres doma zarámovali a pověsili nad postýlku, a nechápou, že někdo jiný, dokonce z jejich řad, ne. A tvrdě ho odsuzují.

Přitom dosavadní výkony 34letého záložníka nejsou žádná sláva. Že se zlepšuje, je možná pravda, ale stále vůbec nedostává své pověsti. Na českých hřištích je povážlivě zapadlý, a co mu nejvíc kazí profil, je jeho častá laxnost v osobních soubojích, které často vůbec nedohrává, nepodstupuje je, netlačí na protihráče.

A fanoušek má přece plné právo projevit svou nespokojenost s tím, jak hráč bojuje za milovaný klub. Notabene pokud to provede takovým způsobem, který nikoho neomezuje, neohrožuje a podobně. Je přece úplně zdravé utvořit si dobrý vztah s hráčem na základě hesla „Naši podporu budeš mít, ale je třeba pro ni tvrdě makat“.

Byť někomu tenhle protest přišel za hranou, a je to samozřejmě pochopitelné, stejně tak se patří pochopit i druhou stranu.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Slavia 0:0. Vršovické derby bez vítěze
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud