Jan Podroužek
5. září 2017 • 01:14

Český národní tým je příliš slabý v ofenzivě, proto se nedostal na MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to docela bolestná podívaná. Ne jen za stavu 0:1 nebo 0:2 pro Severní Irsko, ale už za dob, kdy se zápas mohl teoreticky přesunout i na tu českou stranu. Ano, teoreticky. Prakticky šlo totiž o téměř utopické myšlenky. Velká bezzubost a nemohoucnost v ofenzivě zničila naděje výběru Karla Jarolíma. Neschopnost prosadit se proti nastoupené obraně. Ne jen v Severním Irsku. V celé kvalifikaci.



Tenhle problém se totiž odhalil opravdu už na samém startu cyklu. Symbolicky zrovna se Severním Irskem. Tehdy Češi při vstupu do kvalifikace poprvé neskórovali, a vytvořili si vlastně jen jednu velkou příležitost.

A nulu „drželi“ i v dalších dvou zápasech, v Německu a doma s Ázerbájdžánem. Jen pro doplnění, už i San Marino, trpaslík všech trpaslíků, se v té době už aspoň jednou prosadil.

Ofenziva je obrovskou bolestí Jarolímova výběru. A řekněme si to upřímně, je bolestí každého mužstva, které je obecně slabší. Žijeme totiž v době, kdy seřídit a sehrát si obranu umí už skoro každý průměrný celek, síla se ukazuje především ofenzivními schopnostmi.

Teď se dá možná krásně namítnout, že vlastně ani Severní Irové nejsou žádné útočné mašiny, jenže ti si umí aspoň poradit standardkami, když už nic jiného. Anebo mají dostatek důrazu, aby balon přes mrtvoly soupeře prostě dorvali do brány.

V českém týmu bohužel chybí nadstandardní kreativita, a chybí v něm i schopnosti, které by ji za určitých okolností možná dokázali trochu nahradit. To znamená osobní odvaha, přímočarost jít co nejkratší cestou a pokud možno nejrychleji k bráně za použití dostatečné síly, kvůli níž by soupeř mohl povolit.

V klíčovém utkání bylo naopak k vidění pouze bezzubé a neslané obehrávání míče někde kolem půlicí čáry, pak do stran, pak zase zpátky, pak možná jednou dopředu, ale zase pak rychle dozadu. Protivník mohl skoro stát a jen se dívat. Nebezpečí mu nehrozilo.

Jestli má mít český výběr někdy na to, aby proklouzl na mistrovství světa, tohle je třeba nejrychleji vyřešit. Protože jinak už bude pomalu ujíždět i EURO, kam stále ještě národní tým postupuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud