Jan Podroužek
20. ledna 2018 • 23:54

Perná zima Simona Deliho. Slávistická modla ve velké konkurenci přichází o postavení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Simon Deli se stal modlou slávistických fanoušků, a teď aby se opravdu bál o místo. Nereálné? Co my víme. Slavia po bezvětrném období posílila kádr – právě hlavně na stoperu – a i tak na českou ligu vzácného hráče se může týkat bitva o místo. Něco totiž splňuje, a něco ne.



Simon Deli je nepochybně jeden z nejlépe technicky hrajících stoperů v české lize. Působí asi taky jako fotbalista s největším přehledem, klidnou hlavou, rozvahou. Je nadmíru vynikající v obranných soubojích. A je taky zvláštně výstřední, což sem úplně nepatří, ale právě i svým charismatem na sebe strhává pozornost.

Zcela oprávněně se stal oblíbeným a taky chváleným. Ale v mužstvu Jindřicha Trpišovského asi zvláštního postavení nebude moci využít. To leda útočník Milan Škoda a možná i Josef Hušbauer...

Deli je totiž na vkus nového realizačního týmu přece jen někdy až moc ležérní, bohorovný. Má tedy sklon ke zbytečným technickým chybám, byť se na první pohled díky své hře může zdát neomylný. Jenže není, a párkrát už se to projevilo.

V nátlakové a fyzicky náročné hře, jakou Trpišovský ve Slavii chystá, je efektivní a jednoduchá hra stoperů velmi důležitá. Jejich předností má být poziční hra, rychlost a kreativita.

Na první pohled Deli všechno splňuje, ovšem pod slovem kreativita se neskrývá způsob, jak si udělat srandu z útočníka soupeře, ale rychle a nejbezpečněji najít nejlepší možné řešení, jak založit útok.

To je Afričanova slabina, jaká může v očích Trpišovského při stavění sestavy hrát roli. Proto přišli Ondřej Kúdela a Lukáš Pokorný, hráči, které si podle svého současný realizační tým „sešívaných“ piplal už ve Slovanu Liberec, a má v ně důvěru, že právě rychlým a bezpečným způsobem šikovně založí útok a pozičně zvládnou práci před vlastní bránou.

A další Deliho nevýhoda je jeho zdraví. Na podzim ho těžce zradilo, v lize nastoupil jen k šesti zápasům. I to může hrát roli.

Zkrátka i velká slávistická modla teď bude mít pernou zimu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud